Нов вид динозаври, напомнящи Тиранозавър рекс, бе открит в Аржентина
Нов вид динозаври, напомнящи Тиранозавър рекс, бе открит в Аржентина / ThinkStock/Getty Images

Нов вид месоядни динозаври, живели преди около 90 млн. години, бе открит в Аржентина. Въпросният хищник има прилики с Тиранозавър, но принадлежи към напълно различен вид.

Учени откриха предшественика на Тиранозавър рекс

Както Тиранозавър рекс, новооткритият Gualichoshinyae е терапод, движи се на два крака, но е част от друг клон на това семейство. Неговите предни крайници са къси с закърнели пръста, завършващи с нокът всеки и са характерна черта, която не е резултат от еволюция на общ прародител.

Откриха два нови вида динозаври - с рога

Според завеждащия секцията за динозаврите в Музея по естествена история в Чикаго, Питър Маковски Gualichoshinyae е динозавър, който има анатомични характеристики от различни видове тераподи. Gualicho е наистина необикновен, тъй като е различен от другите динозаври хищници, открити досега в тази геоложка формация и не влиза напълно в нито една от категориите.

Откритият в Патагония вкаменен скелет е непълен, но учените считат, че този хищник е бил със среден ръст, тежащ около 450 кг, което като размер е сравнимо с този на полярна мечка.

Защо са изчезнали динозаврите?

Името на динозавъра е свързано с историята на неговото откриване по време на експедиция, проведена през 2007 г. в богатия на вкаменелости район Уинкул в северна Патагония. Това място някога е било дом на най-изключителните динозаври на света.

Източник: БГНЕС