динозаври
динозаври / Thinkstock/Getty Images
Ще трябва ли да се нанесат корекции в учебниците? Британски учени поставиха под въпрос датиращата от повече от век класификация на динозаврите и настояват за цялостно преразглеждане на генеаложкото им дърво, предаде Франс прес.

Разкриха загадката около окраската на телата на динозаврите

Дълго време се смяташе, че всички динозаври са огромни влечуги. След като с годините бяха открити много фосили от динозаври, учените си дадоха сметка за голямото им морфологично разнообразие. Оказа се, че всички динозаври не са влечуги и не са огромни. Тогава бе решено динозаврите да бъдат разделени на две големи групи в зависимост от тазобедрената им структура - Saurischia и Ornitischia. Saurischia са с тазобедрена структура на влечуго, като срамната кост е насочена надолу и напред. Те включват тероподи, сред които месоядни двукраки динозаври и Тиранозавър рекс, и зауроподоморфни, сред които тревопасни четирикраки динозаври с дълъг врат. Ornitischia са с тазобедрена структура на птица, но нямат роднинска връзка с птиците, като срамната им кост е насочена надолу и назад.

Кратерът Чиксулуб е люлка на живота?

Учени от Кембриджкия университет и Природонаучния музей в Лондон обаче нанесоха корекции в това генеаложко дърво. "Променихме представянето на роднинските връзки между динозаври, като изследвахме много древни динозаври - заяви един от авторите на изследването Матю Барън от Кембриджкия университет. - Наблюденията ни сочат, че тероподите и динозаврите с тазобедрена структура на птица са от едно и също семейство." Става въпрос за ново семейство, което учените кръстили Ornitoscelida. Следователно различната форма на таза вече не е определяща за принадлежността към дадено семейство динозаври

Древни фосили доказват, че животът на Земята е по-стар от очакваното

Получените резултати навеждат също на мисълта, че динозаврите са се появили на планетата преди около 247 милиона години, т.е. 10 милиона години по-рано, отколкото се смяташе досега, като това е станало в северното полукълбо, а не в южното. "Откритието е шокиращо, защото противоречи на всичко, което знаехме досега", отбеляза Барън.

Нови открития за еволюцията на динозаврите

Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Нейчър".
БТА