Американски учени изследваха плодовете и зеленчуците с най-голяма хранителна плътност и определиха съдържащите най-значими количества витамини, минерали, фибри и протеини, съобщи „Хелт дей”.
Списъка оглавяват лимоните. Веднага след това са ягодите, портокалите, лаймът и розовият и червен грейпфрут.
Ягодите заемат второ място по полезностThinkStock/Getty Images
Колкото и голяма слава да имат боровинките, шести в класацията са къпините. Следва белият грейпфрут.
Резултатите не означават, че боровинките или малините са за пренебрегване. Важно е плодовете да са с всички цветове на дъгата. Така се осигурява най-голямо разнообразие от хранителни вещества и фитохимикали, които не се изчерпват с витамините и минералите.
Важен критерий при избора е зрелостта на плодовете. Kогато са зелени, хранителните им съставки са по-малко.
Учените от университета "Уилям Патерсън" са изследвали плодовете и зеленчуците за витамин В, включително тиамин, рибофлавин, ниацин, фолат, В6 и В12, вит. А, С, D, E и К, както и за калий, калций, цинк - общо 17 съставки, които са много важни за здравето.