/ Thinkstock/Getty Images
Американски учени изследваха плодовете и зеленчуците с най-голяма хранителна плътност и определиха съдържащите най-значими количества витамини, минерали, фибри и протеини, съобщи „Хелт дей”.
 
Списъка оглавяват лимоните. Веднага след това са ягодите, портокалите, лаймът и розовият и червен грейпфрут.

Храни срещу пролетната умора (ВИДЕО)

Ягодите заемат второ място по полезност ThinkStock/Getty Images

Колкото и голяма слава да имат боровинките, шести в класацията са къпините. Следва белият грейпфрут.
 
Резултатите не означават, че боровинките или малините са за пренебрегване. Важно е плодовете да са с всички цветове на дъгата. Така се осигурява най-голямо разнообразие от хранителни вещества и фитохимикали, които не се изчерпват с витамините и минералите.

Десет пролетни суперхрани

и
iStock/Getty Images

Важен критерий при избора е зрелостта на плодовете. Kогато са зелени, хранителните им съставки са по-малко.
 
Учените от университета "Уилям Патерсън" са изследвали плодовете и зеленчуците за витамин В, включително тиамин, рибофлавин, ниацин, фолат, В6 и В12, вит. А, С, D, E и К, както и за калий, калций, цинк - общо 17 съставки, които са много важни за здравето.

И още:

Защо салатите в заведенията са вредни?

Четири суперхрани в зелено

Топ 5 на най-освежаващите летни коктейли (ВИДЕО)

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА