Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна / ThinkStock/Getty Images
Открити за първи път в Колумбия голокраки паяци бяха кръстени на щурмоваците от "Междузвездни войни" заради изключителната прилика между представителите на различните видове, пише в. "Дейли мирър".
 
Въпреки че насекомите са широко разпространени в северната и централната част на Южна Америка, наличие на голокраки паяци досега не е документирано на колумбийска територия.

Над Бразилия „валяха“ паяци
 

Специалистите описват шест неизвестни досега вида голокраки паяци, обитаващи страната. Четири от тях не се вписват в никой вече съществуващ род, поради което учените ги причисляват към нов, наречен Stormtropis на имперските бойци от "Междузвездни войни".
 
Изследователите обясняват, че голокраките паяци съставляват семейство от едва 11 вида еднакво изглеждащи насекоми с дребни до средни размери, чието място в Дървото на живота отдавна е предмет на разисквания.

Нов вид богомолка, ловуваща риба, смая учените
 
Причината да бъдат кръстени на имперските щурмоваци е именно почти идентичната им външност и камуфлажната им способност - една от техните най-поразителни характеристики. Голокраките паяци са способни да прикрепват почвени частици към кутикулата си, което им позволява да се сливат със заобикалящата ги среда.
 
"Имперските щурмоваци си приличат много и имат камуфлажни способности, а с тромавите си движения доста напомнят за новите видове паяци, поради което решихме да кръстим насекомите на тях", казва Карлос Перафан, съавтор на изследването от Университета на републиката в Уругвай.
 
За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА