С награда за цялостен принос към игралното кино беше удостоен сър Майкъл Кейн
С награда за цялостен принос към игралното кино беше удостоен сър Майкъл Кейн / Gulliver/Getty Images
Отличниците на британските Национални филмови награди
Актьорите Идрис Елба и Рупърт Евърет са сред отличниците на състоялата се в Лондон церемония за британските Национални филмови награди, съобщи Контактмюзик.
 
Дебютът зад камера с криминалната драма "Yardie" по едноименния роман на Виктор Хедли донесе на Идрис Елба приза за най-добър режисьор. Продукцията беше отличена и в категорията за най-добра британска драма.

Идрис Елба
Дебютът зад камера с криминалната драма „Yardie“ донесе на Идрис Елба приза за най-добър режисьор Gulliver/Getty Images

Призовете за най-добър актьор и най-добра актриса бяха присъдени съответно на Рупърт Евърет за "Щастливият принц" и Софи Кенеди за "Подчини се".

Рупърт Евърет и Софи Кенеди
​​​​​​​Призовете за най-добър актьор и най-добра актриса бяха присъдени съответно на Рупърт Евърет и Софи Кенеди Gulliver/Getty Images

В категорията за най-добър международен филм наградата спечели "Черната пантера".  Отличието за най-добра анимация отиде при "Шерлок Гномс".

Кадър от "Черната пантера"
В категорията за най-добър международен филм наградата спечели „Черната пантера“ Форум Филм България

На церемонията в "Порчестър хол" с награда за цялостен принос към игралното кино беше удостоен сър Майкъл Кейн, чиято кариера продължава близо 70 години.

С награда за цялостен принос към игралното кино беше удостоен сър Майкъл Кейн
С награда за цялостен принос към игралното кино беше удостоен сър Майкъл Кейн Gulliver/Getty Images

Кейн е познат с ролите си в продукции като "Алфи", "Гамбит", "Италианска афера", "Хванете Картър", "Човекът, който искаше да бъде крал", "Батман в началото", "Престиж", "Черният рицар", "Генезис", "Черният рицар: Възраждане", "Зрителна измама", "Зрителна измама 2".
 
Сред многобройните му отличия са две награди Оскар за най-добър актьор в поддържаща роля - за "Хана и нейните сестри" и "Правилата на дома".

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА