/ Gulliver/Getty Images
Драмата "Рома" на мексиканския режисьор Алфонсо Куарон получи наградата на БАФТА на Британската академия за кино и телевизия за най-добър филм, докато британската историческа комедийна драма "Фаворитката" победи в седем от категориите, предадоха световните агенции.

Холивудски звезди, кралски особи и бляскави рокли на наградите БАФТА (СНИМКИ)

"Рома", продукция на Нетфликс, разказва за драматичната съдба на мексиканско семейство през 70-те години. "Рома" е буржоазен квартал на Мексико, където се разгръща семейната история на две жени. За по-голяма автентичност творбата е черно-бяла. Филмът вече получи две награди "Златен глобус", "Златен лъв" от кинофестивала във Венеция, награда Гоя и е номинирана за "Оскар" в 10 категории, припомня ТАСС.

Алфонсо Куарон спечели голямата награда на Гилдията на режисьорите

"Рома" донесе на Куарон и наградата за най-добър режисьор, бе отличен също за най-добра кинематография и най-добър чуждоезичен филм.
 

Gulliver/Getty Images


Оливия Колман получи приза за най-добра актриса за превъплъщението си в кралица Анна във "Фаворитката", който донесе и награда за най-добра актриса в поддържаща роля на Рейчъл Вайс. "Фаворитката" спечели общо 7 награди от 12 номинации, включително за най-добър британски филм. За ролята си Колман вече получи "Златен глобус", купата "Волпи" от кинофестивала във Венеция и е номинирана за "Оскар". "Засега се справяме добре, нали", каза при награждаването актрисата, цитирана от АП.

Мексиканският квартал „Рома“ празнува номинациите за Оскар на филма

Американският актьор Рами Малек стана носител на наградата за най-добър актьор в образа на легендарния Фреди Меркюри в "Бохемска рапсодия". За 37-годишния актьор това е първа БАФТА, макар за тази роля той вече да получи "Златен глобус", наградата на Гилдията на актьорите и също е номиниран за "Оскар".

Ослепителната Кейт в приказна бяла рокля и гривна на Даяна на наградите БАФТА (СНИМКИ)

"Бохемска рапсодия" очаквано получи и наградата в техническата категория за най-добър звук. Екипът на филма свърши огромна работа, сливайки гласа на покойния Меркюри, на въплътилия екранния му образ Малек и канадския певец Марк Мартел, който е известен като "вокалния двойник" на фронтмен на "Куин".
 

Gulliver/Getty Images


За най-добър актьор в поддържаща роля с БАФТА бе отличен Махершала Али за ролята на прочутия джазмен Дон Шърли в "Зелената книга".

Британският филмов институт присъди най-високото си отличие на Оливия Колман

След над 30 години във филмовата индустрия режисьорът Спайк Лий най-накрая получи БАФТА за най-добър адаптиран сценарий за "Черен в клана" - експлозивна творба за расизма в Америка през 70-те години, допълва ДПА.

Най-нeудачно се представиха "Роди се звезда" на Брадли Купър, който получи само отличие за оригинална музика от седем номинации, и политическата комедия "Вице", която взе единствено приза за най-добър монтаж въпреки шестте си номинации.
БТА