Алфонсо Куарон спечели голямата награда на Гилдията на режисьорите за филмa „Рома“
Алфонсо Куарон спечели голямата награда на Гилдията на режисьорите за филмa „Рома“ / Gulliver/Getty Images
Алфонсо Куарон бе обявен за най-добър режисьор от Гилдията на режисьорите за своя полуавтобиографичен филм "Рома", като по този начин циментира статуса си на фаворит преди церемонията за Оскарите, предаде Ройтерс.
 
На една от последните холивудски церемонии преди връчването на наградите Оскар на 24 февруари, Гилдията на режисьорите присъди топ отличието си на мексиканеца Куарон за събралия ласкави отзиви от критиката негов филм "Рома".

Алфонсо Куарон спечели голямата награда на Гилдията на режисьорите за филмa Рома
Алфонсо Куарон спечели голямата награда на Гилдията на режисьорите за филмa „Рома“ Gulliver/Getty Images

Наградата на Гилдията на режисьорите е индикация за вероятността да се спечели Оскар. От 1948 година насам всички освен седем от носителите на отличието впоследствие са спечелили престижната статуетка за най-добър режисьор.

Мексиканският квартал „Рома“ празнува номинациите за Оскар на филма
 
В редица случаи лентите, които са били отличени, впоследствие са спечелили Оскар за най-добър филм. "Рома" е с 10 номинации за награди Оскар, включително за най-добър режисьор и най-добър филм.

Алфонсо Куарон спечели голямата награда на Гилдията на режисьорите за филмa Рома
Gulliver/Getty Images

Церемонията по раздаване на наградите на Гилдията на режисьорите бе поредното разочарование за Брадли Купър - актьорът, влязъл в обувките на режисьор на "Роди се звезда". Купър направи режисьорския си дебют с филма, в който освен това играе главната мъжка роля, но загуби надпреварата за отличията за най-добър филм и за първи игрален филм на режисьор.

Изненади, куриози и пренебрегнати звезди на номинациите за Оскар 2019
 
Наградата за първи игрален филм на режисьор бе присъдена на Бо Бърнам за "Осми клас".
 
"Роди се звезда" получи много номинации, включително 8 за Оскар, но значимо отличие досега не е спечелено нито от Брадли Купър, нито от Лейди Гага, която изпълнява главна роля във филма.

Кадър от Роди се звезда
Кадър от „Роди се звезда“ Alexandra Films

"Рома" и "Фаворитката", който също е с 10 номинации за Оскар, не бяха отличени с награди на Гилдията на филмовите актьори миналия месец.
 
Топ отличието на Гилдията на продуцентите пък бе присъдено на "Зелената книга".

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА