Шимпанзета ядат глина, за да пречистят организма си от токсини
Шимпанзета ядат глина, за да пречистят организма си от токсини / снимка: Guliver/Getty Images

Ново изследване показва, че шимпанзета похапват глина и стигат дори дотам да изядат цели термитници от глина, съобщи сп. „Сианс е авнир”. С какво е свързано това странно поведение?

Известно е, че сходството между генома на човека и на шимпанзето е 98-процентно. Напоследък става ясно, че някои шимпанзета имат атипични кулинарни навици. Предишно изследване разкри, че тези примати имат слабост към печени храни. Сега британски учени установиха, че шимпанзета в природата имат навика да се хранят с глина. По този начин вероятно си набавят микроелементи и минерали, нужни за пречистването на организма им от токсини.

Изследваните животни живеят в резерват в Уганда. От 2005 г. в храната им има необичайна „съставка” - течна глина. Каква е причината за това? Дали пречистването на организма от токсини не е на мода сред тези животни? Върнън Рейнолдс и колегите му от Оксфордския университет констатирали, че шимпанзетата си служат с листа от растения като със сюнгер, за да съберат глинен разтвор и да го изпият. Те изяждат и термитници от глина.

До началото на 21 в. консумирали листа от палма рафия, вместо глина. Много палмови дървета рафия обаче били изсечени и заменени с тютюневи насаждения. Следователно новите хранителни навици на шимпанзетата изглежда са свързани с липсата на тези листа в менюто им.

Консумирайки глина, шимпанзетата компенсират недостига на натрий, калций, желязо, магнезий и калий в храната си, смятат учените. Резултатите от изследването са публикувани в PLoS ONE.

Източник: БТА