Повече от 99% от всички животни, живели някога на Земята са изчезнали. Повечето от тях са се стопили по време на т. нар. периоди на "фоново измиране", при които няколко вида изчезват на приблизително всеки 100 000 години.

Последиците от глобалното затопляне в снимки

Имало е дори случаи, когато за кратки периоди от време се е заличавала голяма част от живота на Земята.Тези събития учените наричат масови измирания.

Вижте кои са седемте най-големи масови измирания в историята:

1. Камбрий-Ордовик - 40% от живите организми на Земята умират

Това масово измиране се случва преди 488 милиона години. То води до изчезване на над 40% от живите организми на Земята по това време, които са живеели в океаните.

Учените не са сигурни, каква е била причината за това измиране. Едно от предположенията е, че след дълъг топъл период на земята е настъпила сурова ледникова епоха, която е унищожила повечето от свикналите на горещ климат видове.

Какво ще се случи с планетата Земя, ако хората изчезнат? (ВИДЕО)

2. Късен Едиакарий- 50% от живите организми умират

Това вероятно е най-старото от установените масови измирания на земята. То се е случило преди около 542 милиона години и  унищожило над 50% от живите организми на Земята, които по това време са живеели изцяло в океаните.

Предполага се, че намаляване на нивата на кислорода е довело до това измиране.

апокалипсис
ThinkStock/Getty Images

3. Ордовик-Силур - 70% от видовете умират

Преди 450-400 милиона години измират около 60-70% от животинските видове на Земята. По това време повечето същества на планетата плуват или пълзят в плитчините на огромните океани. Нивата на въглероден диоксид в атмосферата обаче се понижават драстично и това води до сериозно захлаждане на планетата. Настъпва ледников период, предизвикал намаляване на нивата на световния океан, а много от плитките морета изчезват напълно.

Разкриха кои организми са способни да преживеят апокалипсис

4. Късен Девон – 70% от всички видове умират

Преди 375 милиона години изчезват най-малко 70% от видовете. Като вероятна причина за масовото измиране се сочи развитието на водорасли в океаните, довело до спад на нивата на кислорода във водата.

5. Триас-Юра – над 70- 80 % от всички животински видове загиват

Преди около 200 милиона години масово измиране причинява смъртта над 70% от животните на Земята. Тогава огромна цепнатина разцепва земната кора в района на Атлантическия океан. Вулкани изхвърлят огромно количество въглероден диоксид, който повишава температурата на планетата.

Близо 80% от всички животински видове, живели тогава умират и започва ерата на динозаврите.

6. Креда-Палеоген - над 75% от живота на Земята изчезва

Това е най-новото от големите масови измирания. То се случва преди 66 милиона години, става причина за смъртта на над 75% от живота на Земята. Сблъсъкът изпраща милиони тонове прах в атмосферата и блокира слънчевата светлина.

Стивън Хокинг: За да оцелее, човечеството трябва да намери убежище извън Земята!

7. Голямото измиране Перм-Триас

Преди 252 млн. години се случва масовото измиране Перм - Триас. То е по-известно като Голямото измиране. Това е най-мащабната глобална катастрофа, при която измират 96% от морските и над 70% от сухоземните гръбначни видове. Според различни оценки тогава загиват между 90 и 99 процента от всички животински видове населявали Земята в този период.

Смята се, че милиарди тонове от вулканични киселинни изпарения унищожават озоновия слой и средната температура на морската вода достига 40 градуса. Киселинни дъждове валят навсякъде и унищожават живота на Земята.

Според мнозинството от учените в момента тече поредното масово измиране на живи организми на Земята, което обаче не се дължи на природни катаклизми, а е следствие от човешката дейност.

Още по темата:

Учени прогнозират климатична катастрофа към 2100 г.

Най-красивите места на планетата, които скоро може да изчезнат

Глобалното затопляне променя движението на земните полюси