Глобалното затопляне променя движението на земните полюси
Глобалното затопляне променя движението на земните полюси / ThinkStock/Getty Images

Глобалното затопляне променя начина, по който Земята се накланя по полярната ос, съобщи Асошиейтед прес.

Учени от НАСА установиха, че топящата се ледена покривка, особено в Гренландия, променя разпределението на тежестта върху Земята. Заради това както Северният полюс, така и движението на полюсите променят курса си.

Поредица звездни експлозии преди милиони години повлияли върху климата на Земята

Учените и навигаторите измерват точно мястото на полюса и движението му от 1899 г. През целия 20-и век те са се изместили малко към Канада. През този век обаче движението се променя и сега полюсът се движи към Англия, каза ръководителят на изследването Сурендра Анхикари от Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА.

"Напоследък промяната на посоката в сравнение с 20-и век е много драматична" - каза Адхикари.

Смразяващи данни за глобалното затопляне след 1997 г.

Учените уверяват, че промяната е безопасна, но подчертават, че е значима. Според Джонатан Овърпак, професор по геонауки от университета на Аризона, тя "показва колко голямо е въздействието на хората върху планетата".

От 2003 г. Гренландия е загубила средно повече от 270 трилиона кг лед годишно. Това въздейства върху полярното движение подобно на начина, по който се променя въртенето на кънкьор, ако вдигне крака си.

Промените в климата убиват все повече хора

Освен това Западна Антарктида губи 125 трилиона кг лед годишно, а Източна Антарктида натрупва около 74 трилиона кг лед за година. Това допълнително накланя земната ос.

Всички тези процеси допринасят за накланянето на оста на изток, каза Адхикари.

Източник: БТА