Замисляли ли сте се някога, какво би се случило с нашата планета, ако хората изведнъж изчезнат? Вижте какво ще остане след нас:

Захранване

Ако хората изчезнат внезапно от лицето на Земята, само в рамките на няколко часа след това, електроцентралите, работещи с помощта на изкопаеми горива, ще спрат да работят. Някои от турбините, задвижвани от вятъра, ще продължат да работят още известно време, но и те скоро ще спрат.

Слънчевите панели също ще продължават да произвеждат енергия още известно време, но само докато не бъдат покрити от дебел слой прах.

Водните електроцентрали биха могли да работят в продължение на месец, но и те ще спрат.

Всичко, което изисква електричество, ще престане да функционира – хладилниците, фризерите, ще се разпаднат и древните артефакти, чието съхранение изисква поддръжка от електронни системи.

експлозии
Thinkstock/Getty Images

Повечето от подземните системи ще се наводнят и ще започнат да изхвърлят големи количества вода на повърхността на Земята.

Само след седмица миризмата на изгнилата храна и веществата ще е непоносима. Животните, които разчитат за храната си на хората, ще се борят да се спасят.

В рамките на месец водата, необходима за охлаждане на атомните електроцентрали ще се изпари и ще задейства поредица от експлозии, които ще бъдат далеч о-опустошителни от тези в Чернобил и Хирошима. Растенията и животните в тези райони ще загинат.

експлозии
Thinkstock/Getty Images

В рамките на една година хилядите сателитни станции, които хората са поставили в орбитата на Земята, ще започнат да падат. Растенията ще се подчинят на природните закони и всичко ще започне да обраства. Плевели ща започнат да никнат навсякъде- в пукнатините на пътищата, в мазетата. По този начин ще започнат да подкопават основите на сградите.

Градовете, ако дотогава не са били напълно наводнени, ще започнат да се пълнят с диви животни, а искрите от електрическите инсталации ще предизвикват огромни пожари, с които ще бъдат унищожени големи територии.

Сградите ще изчезнат

Изкуствено създадените от хората структури ще изчезнат. Само след 25 години бетонните структури ще започнат да се разпадат, вследствие на нахлуващата растителност и корозиралия метал. Градове като Лондон и Амстердам, които се намират на ниско морско равнище, ще бъдат залети от вода. Все пак някои ще се запазят по-дълго. Забележителности като Айфеловата кула и Статуята на свободата със сигурност ще издържат повече години преди напълно да се разрушат.

апокалипсис
Thinkstock/Getty Images

В продължени на години биха се запазили и световните ядрени подводници на дъното на океаните.

Земята ще се промени напълно

С течение на времето Земята ще се промени напълно. Само след 1000 години всички следи от човека, културата и съвременната цивилизация ще бъдат дълбоко погребани под гъста растителност, пясък и вода. Ще се появят огромни блата.

След 10 000 години няма да има никакви следи от човешкото присъствие на Земята. Единствено доказателство за нашето съществуване биха били пирамидите в Египет, Великата китайска стена, каменните структури в планината Ръшмор.

Въпреки това под слоевете натрупани отпадъци ще оцелеят различни предмети и човешки вкаменелости. И може би, както се е случило с динозаврите, те ще станат част от историята на следващите интелигентни същества, които ще обитават Земята.

Вижте още:

Стивън Хокинг: За да оцелее, човечеството трябва да намери убежище извън Земята!

12 почти радикални идеи за бъдещето на света

Разкриха кои организми са способни да преживеят апокалипсис

Стивън Хокинг предупреди за наближаването на края на света