/ Thinkstock/Getty Images
Генератори, муниции, бункери, та дори цели самотни острови - мнозина в Америка се подготвят за края на света. Твърди се, че 50% от интернет-милиардерите вече са си закупили бункер или поне парцел на необитаван остров.

Немалко хора по целия свят са убедени, че човечеството е на прага на апокалипсиса. Особено разпространени са сценариите на ужаса, описващи залеза на западната цивилизация, пише германският „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" (ФАЦ) и с немалко ирония разказва за най-новата тенденция сред някои свръхбогати представители на техническия напредък в САЩ - да си купуват бункери.

Краят на света идва през 2017 г., твърди писателят Дейвид Мийд

Застраховка "Апокалипсис"

Райд Хофман, съосновател на социалната платформа LinkedIn, предполага, че 50% от интернет-милиардерите вече са си закупили „застраховка апокалипсис” под формата на бункер или необитаван остров, където да потърсят спасение в случай, че настъпи краят на цивилизацията.

The preppers - както в САЩ наричат хората, които подготвят оцеляването си при евентуален апокалипсис, вече са толкова много, че образуват цяло обществено течение. Стийв Хъфман например, председател и съосновател на дискусионната платформа Reddit, признава пред списание „Ню Йоркър”, че се е запасил с няколко мотоциклета, с огнестрелни оръжия и с амоняк - бил установил, че тези неща могат да му помогнат да оцелее за известно време в случай на катастрофа.

Още една теория за края на света завладя интернет

В тази връзка ФАЦ пише, че подобни сценарии за индивидуално спасяване са нещо обичайно за Америка - особено сред милиардерите. Свръхбогатите обичат да се барикадират в затворени общества, защитени от бронирани стъкла, бодлива тел и високи зидове. Доброволното им отшелничество се дължи не на страх от физическо насилие, а на опасенията им от т.нар. системни рискове. Цитираният вече Хъфман например заявява, че се страхува не толкова от пандемии или мръсни бомби, колкото от „временен срив на правителството и изобщо на структурите".

„Франкфуртер Алгемайне Цайтунг” дава и други примери - Антонио Гарсия Мартинес, бивш продуктов мениджър във Фейсбук, през миналата година си закупил два хектара земя на остров в Тихия океан, където инсталирал аварийни генератори за ток и соларни клетки. Освен това складирал немалко муниции.

"Индия таймс": Апокалипсисът на маите трябва да се случи на 3 или 4 юни 2016 г.

Страхът от пълен колапс

Във всички тези случаи става дума за хора, подгонени от латентния страх, че евентуална кибер-война може да доведе до колапс на цялата система - тоест на всички инфраструктури, от които зависи оцеляването на обществото. Мнозина се опасяват и от друго: че някой експеримент по създаването на изкуствен интелект може да завърши фатално, в резултат от което изобретената от човека машина да се обърне срещу създателя си.

Апокалипсисът отново се отлага

Германското издание припомня в тази връзка, че катастрофичният сценарий, при който някакъв супер-интелект унищожава човечеството, е бил популяризиран от философа Ник Бостром.

Показателно е, че инженерите на Google вече се опитват да създадат някакво копче за изключване на излезли извън контрол изкуствени интелекти. А това показва, че ситуацията наистина е сериозна, коментира вестникът, но добавя: „И все пак е твърде смущаващо, че тъкмо жреците на техническото развитие, които обичат да въртят колелото на цивилизацията, се превръщат в страхливи еснафи, които се оглеждат за бункери. Бягство от реалността ли е това - или основателен страх от бъдещето? Последното би било доста учудващо при положение, че тъкмо Силициевата долина се самоопределя като люлка на бъдещето", заключава ФАЦ.
Deutsche Welle