Магнитното поле на Земята отслабва
Магнитното поле на Земята отслабва / Thinkstock/Getty Images

Три спътника на Европейската космическа агенция /ЕКА/ по-точно от когато и да било измериха параметрите на магнитното поле на Земята. Изчисленията показват, че то отслабва, а магнитните полюси се изместват, съобщи "Шпигел".

Сами по себе си измененията в състоянието на магнитното поле на нашата планета са нещо обичайно. Известно е, че полето променя посоката си средно по един път на всеки 250 000 години. Последното подобно явление обаче е наблюдавано преди повече от 780 000 години, тоест необходимостта от поредната метаморфоза отдавна е назряла, предаде РИА "Новости".

Магнитното поле защитава нашата атмосфера от слънчевия вятър. Учени подозират, че именно така е загубила атмосферата си планетата Марс, която няма магнитно поле. Полето на Земята насочва частици с висока енергия покрай магнитните силови линии, което създава своеобразен защитен пояс на планетата.

Преместването на полюсите не отслабва защитата.

Проблемът се състои в това, че през последните 100 години магнитното поле на Земята е отслабнало с около 5%. В областта на т.нар. Южноатлантическа аномалия /край бреговете на Бразилия/ това явление е още по-силно. Наблюдения, извършени с трите европейски спътника "Алфа", "Браво" и "Чарли" /Alpha, Bravo и Charlie/ показват, че динамиката на отслабването на магнитното поле е най-голямо над целия американски континент.

Освен това измервания, извършени със спътниците, показват, че северният магнитен полюс, който се намира в Арктическа Канада (физиците, обратно, го наричат "южен"), се измества по посока на Сибир със средна скорост от 90 м на ден.

Източник: БТА