Това е сбъдната мечта! Прибирате се от работа и вечерята вече е приготвена и е на масата. Група изследователи от университета в Кеймбридж е обучила робот "готвач" да гледа видеоклипове за готвене и да възпроизвежда ястията, съобщава „Стъди Файндс“.

Готвенето винаги е представлявало предизвикателство за роботите. Въпреки че някои компании са разработили прототипи на роботи готвачи, в момента на пазара няма такива. Този пробив може да улесни и да направи по-достъпно използването на роботизирани готвачи в бъдеще.

Целта на изследователите е да научат робот готвач да се учи така, както се учат хората, чрез наблюдение и постепенно усвояване на умения. Те създали набор от осем прости рецепти за салати и заснели себе си при приготвянето им. Използвайки публично достъпна невронна мрежа, те обучават готвача робот да разпознава различните обекти и действия, свързани с готвенето.

Роботи могат да заменят болногледачите в домове за възрастни хора

Роботът
анализирал всеки кадър от видеоклиповете с готвене, като използвал техники за компютърно зрение. Той разпознал обекти като плодове, зеленчуци, ножове и части от тялото на човека демонстратор. Наблюдавайки съставките и действията, роботът можел да определи коя рецепта се приготвя. Той дори открил леки промени в рецептите и правилно ги определял като промени, а не като нови рецепти. Способността на робота да разбира нюансите на готвенето е впечатляваща.

Робот готвач
www.istockphoto.com

Роботи пържат картофки по-бързо и по-добре от хората

От 16 видеоклипа, които гледал, роботът правилно разпознал рецептата в 93% от случаите, въпреки че открил само 83% от действията на човека готвач. Освен това роботът успешно разпознал и научил нова, девета рецепта за салата, като я добавил към репертоара си.

Роботи хирурзи завладяват света

"Удивително е колко много нюанси е успял да открие роботът", казва Гжегож Сохацки от инженерния факултет на Кеймбридж в съобщение на университета. "Тези рецепти не са сложни - те са основно нарязани плодове и зеленчуци, но той беше наистина ефективен в разпознаването, например, че две нарязани ябълки и два нарязани моркова са същата рецепта като три нарязани ябълки и три нарязани моркова".

Изследователите предвиждат бъдеще, в което роботите готвачи ще могат да използват платформи като YouTube, за да научават различни рецепти. Тъй като тези роботи стават все по-умели в идентифицирането на съставки във видеоклипове с храни, те потенциално биха могли да имат достъп и да се учат от различни онлайн ресурси.
БГНЕС