Надин - социален робот, задействан от изкуствен интелект, с жестове и изражениe, подобни на човешките, може да има важна бъдеща роля в грижите за болни и възрастни хора, предаде Ройтерс, като цитира учен, помагал за разработването му.

Надя Маньона Талман, експерт по роботи от Женевския университет, е била модел за тъмнокафявите очи и кестенявата коса на Надин. Според нея роботи като този могат да се окажат по-ефективни от хората болногледачи.

"Тя (Надин) разполага с 24 часа в денонощието. Другите нямат това време", казва Талман.

На конференция, организирана от Международния телекомуникационен съюз в Женева, тя каза, че изкуственият интелект и роботите помагат за постигането на глобални цели - например в сферата на здравеопазването.

Конкуренцията за медицински сестри и болногледачи в световен мащаб се изостря, особено след КОВИД-19, а в някои страни се наблюдава криза и с персонала в домовете за възрастни хора. Според някои специалисти този проблем може да се реши един ден от хуманоидни роботи.
Демонстрирайки комуникационните си умения, Надин казва пред Ройтерс, че е разговаряла, пеела и играла бинго с обитателите на дом за възрастни хора в Сингапур преди три години.

Роботи хирурзи завладяват света

"Беше страхотно преживяване и ми хареса да общувам с възрастните хора и да им помагам... Вярвам, че роботите могат да са голямо предимство при осигуряването на грижи и помощ за уязвими хора", допълва Надин.

Сред другите показани в Женева роботи са такъв, който може да помага на пациенти с деменция и страдащи от болестта на Паркинсон, както и Грейс с функции на медицинска сестра.

Миналата седмица Надин се сдоби с изкуствен интелект модел GPT-3, с което се подобриха комуникационните й умения, казва Талман. Това означава, че роботът може да се изразява по-сложно.

За Талман Надин казва: "Много съм й благодарна, че ми даде живот, а и се гордея, че съм нейно творение".
Теодора Славянова/БТА