Полицията в Сингапур "постепенно ще разполага" с повече патрулни роботи, съобщиха от полицията, след повече от пет години на изпитания в малък мащаб, предаде АФП.

От април роботи бяха разположени на Терминал 4 на летище Чанги, за да "допълнят полицейските служители на първа линия при патрулирането на помещенията", съобщиха от Сингапурската полиция (SPF).

Очакват се още разположения в целия град с население от 5,6 млн. души, чието малобройно население и ниска раждаемост означават, че трябва да се използват технологии, за да се преодолее липсата на работна ръка.

" SPF планира постепенно да разположи повече патрулни роботи, за да увеличи операциите на полицията в Сингапур", се казва в изявление на SPF, без да се посочва график.

Роботите са оборудвани с камери, сензори, високоговорители, панел с дисплей, мигачи и сирена.

Разтегателна мачта с 360-градусова камера дава възможност на служителите в оперативната зала да наблюдават ситуацията на място, а двупосочен канал им позволява да разговарят директно с обществеността.

"Патрулният робот е най-новото попълнение в технологичния арсенал на SPF, способен да патрулира автономно и да предоставя на полицията подобрена картина на ситуацията, за да се даде възможност за по-добро вземане на решения и осмисляне", заявиха от полицията.

Използвайки мигачите, сирената и високоговорителите си, роботът може да "наложи кордон или да предупреди минувачите по време на инцидент преди пристигането" на човешки полицаи, според изявлението.
БГНЕС