В Израел днес беше открит най-големият спешен център в света - на 8000 квадратни метра, предназначен за спешни нужди и за внезапно голям брой ранени в случай на война или терористични атаки.
Центърът в болница „Ихилов“ в Тел Авив беше открит от ръководителя на преходното правителство на Израел Яир Лапид, израелския президент Исак Херцог, министъра на здравеопазването Ницан Хоровиц и филантропа Силван Адамс.

Адамс, израелец, който има и канадско гражданство и е финансирал няколко проекта в Израел през предишни години, дари 28 милиона долара на болницата, поради което спешният център носи неговото име.

При откриването той каза, че Израел вече е лидер в медицината в света, че израелските учени и лекари намират важни решения в областта на научните изследвания, иновациите и здравеопазването и че страната може да бъде лидер в спешната помощ.

Центърът разполага със 100 болнични легла, като този брой може да бъде удвоен при спешни случаи.

Пациентите, които се чувстват достатъчно добре, ще могат да се регистрират и след това да се подложат на самотретиране, където автоматизирани системи ще проверяват тяхната температура, кръвно налягане, пулс и насищане на кръвта с кислород. Резултатите се въвеждат в компютърната система на болницата и служителите в центъра ще бъдат уведомени незабавно, ако пациентите са изложени на висок риск. Мобилни роботи ще помагат на пациентите да намерят нужното им отделение, а чрез приложение ще се информират какво се случва с техните изследвания, резултати и лечение.

Говорителят на болницата Аву Шусан каза, че данните се проверяват внимателно и че откритият днес спешен център е най-големият в света. 
БГНЕС