/ iStock/Getty Images
Министрите на отбраната от НАТО са приели на заседанието в Брюксел стратегия за използването на изкуствения интелект в работата на алианса. Това съобщи генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг.

Той добави, че държавите от алианса разработват цели за придобиване на отбранителни способности, така че военният съюз да разполага с всичко необходимо за действие при всякакви заплахи, без всеки от съюзниците да трябва да поддържа целия арсенал от възможности. Министрите са одобрили план за защита в случай на конфликт, за да може навреме необходимите сили да бъдат разположени на нужното място.

Решението е свързано с увеличаване на числеността на силите за бързо реагиране, поясни Столтенберг. Той допълни, че НАТО не възнамерява да отвръща с огледални действия на развитието на новите руски ракетни системи, но уточни, че алиансът ще разшири използването на изтребители от пето поколение.

По повод Афганистан военните министри са изразили готовност да продължи наблюдението дали талибаните изпълняват поетите обещания за опазване на човешките права в страната и за осигуряване на възможност на желаещите да напуснат. Столтенберг съобщи, че вече 2000 афганистанци, работили за НАТО, са успели да отпътуват.

По неговите думи това, че НАТО се изтегли от Афганистан, не означава, че ислямската държава отново лесно ще се превърне в развъдник за терористи. Той отбеляза, че съюзниците разполагат с възможности да нанасят удари по терористи, независимо че нямат войски на мястото, където е терористичната заплаха. 
БТА