С галаконцерт в НДК бе открита годината на Русия в България
С галаконцерт в НДК бе открита годината на Русия в България / снимка: Sofia Photo Agency
С галаконцерт в зала 1 на НДК беше открита "Годината на Русия в България", на който присъстваха българският държавен глава Георги Първанов и президентът на руската федерация Владимир Путин.

Преди началото на галаконцерта в зала 1 на Националния дворец на културата прозвучаха химните на Руската федерация и на Република България, изпълнени от Гвардейския духов оркестър.

След това в словото си българският президент Георги Първанов подчерта, че дните до 3 март са дни на признателност към руските войни, пролели кръвта си за България, и припомни събитията отпреди 130 години. „И днес има опити за прекрояваме на историята, това са опити за фалшификация”, отбеляза Първанов.

Според Владимир Путин „ценностите на връзките между двата народа не е възможно да се измерят с пари, те не са подвластни на времето, защото братството е скрепено с кръвни връзки и идва от сърцето”.

След това започна и концертът в зала 1 на НДК. Йосиф Кобзон взриви публиката с изпълнение „Очи чорние”, „Една българска роза” и „Моя страна, моя България”. На сцената бяха още държавният симфоничен оркестър на Русия с диригент Марк Горенщейн, солистите на Болшой театър Мария Александрова и Дмитрий Белоголовцев, танцова група „Звезден експрес” и група „Нана”.

Най-младите участници в концерта бяха цигуларите Данаил Милкис – внук на легендарния руски цигулар Леонид Коган и 11-годишната Мартина Димова – ученичка в музикалното училище в София.