/ Istock
Татуистът Цветан Иванов ни разказа и за предстоящото откриване, което ще бъде с благотворителна цел
Чували ли сте за тату бус? А знаете ли, че България вече има своя първи такъв, в който любителите на татуировките ще могат да получат своята във всяка част на България?

Цветан Иванов е татуист с 20-годишен стаж в татуирането, пишат от Vesti.bg. Той разказа за идеята си за създаването на първия тату бус в България и за благотворителното събитие, чрез което смята да направи откриването му на 23 юни.

тату бус
Личен архив/Цветан Иванов

Разкажи как възникна идеята за първия тату бус в България, как го измисли и какви планове имаш, свързани с него?

Цветан: Идеята за тату буса дойде миналата година на морето. Качих една снимка във Фейсбук, че съм на „Градина“ и няколко мои клиенти ми писаха. Тогава ми дойде на акъла, че това са хора с които в София или в Елин Пелин не можем да се засечем през работно време, защото работните и почивните ни дни съвпадат. И си викам, „Ей сега в караваната ако имах една машина с игли, щях да им направя татуировки“, и след това се сетих, че всъщност може да стане. Повлиях се и от това, че един мой приятел имаше идея наскоро да започне да преобразува бусове в кемпери и от там ми дойде идеята, че може да се направи тату бус, с който да обикалям из България.



Защо реши откриването на буса да бъде чрез благотворително събитие. Разкажи повече за това, което предстои на 23 юни?

Цветан: Ами исках да направим парти по повод буса, да има откриване, да се съберем с колеги и приятели и след това... то беше ясно, че ще има скара. И след това ми дойде идеята ,че това нещо може да бъде в помощ за някой нуждаещ се. С Виктор, с когото работим заедно, решихме да го направим за Божидара, която има нужда от бъбречна трансплантация. Може би около месец преди това една нейна приятелка се свърза с нас, за да ни помоли да поставим кутия за дарения за нея в магазина и решихме това да го направим в нейна подкрепа. Да бъде полезно, освен, че за нас ще бъде забавно и приятно.



На 23 юни ще бъде благотворителното събитие „Тату парти-Яка мръвка“, което ще бъде близо до село Елешница, във Фейсбук публикацията съм прикрепил точните координати.

събитие
Личен архив/Цветан Иванов

Планирали сме да има програма, сутринта ще има занимания за децата с аниматор. След това ще има рисуване за деца. През цялото това време също и ще татуирам в буса, предимно малки татуировки, стойността на които ще се дари изцяло за Божидара. На място ще има разположени дарителски кутии, за да може всеки, който има желание да помогне, но не иска да се татуира, да окаже своята подкрепа.



Скарата също ще работи благотворително за нея, така че надявам се да се съберем повече хора и да има забавления за всички. Следобед сме подготвили SURVIVAL GAME, организирана от Станислав Илиев- Финдо, участник в 2 сезона на Survivоr и професионален тийм билдинг организатор. Ще има по нещо и за по-активно спортуващи хора, ще има и за по-мързеливи.

И накрая съм поканил Тома Здравков и Били Хлапето, които с радост приеха тази идея за благотворителното откриване. Важно е да се каже, че сме обезпаразитили за кърлежи, но все пак е хубаво хората да вземат и допълнителни мерки.



Ти си занимаваш с татуировки от много години, познат си на хората. Кажи как започна всичко?

Цветан: Преди 20 години започнах. Бяха ми много интересни тези рисунки по тялото, казармените изпълнения, „А+Г“, сърца и такива нещо и ми беше любопитно как са ги направили. Докато попаднах на едно момче, което ми показа как да си направя самоделна машина, на 15 години бях тогава. Разбрах какъв трябва да е механизмът просто. Един скорпион беше първата татуировка, която направих, беше отвратителен, много грозен.

След това вече татуировките започнаха да стават популярни, започна търсене и се наложи да си купя професионална машина В Интернет много трудно беше да намериш професионална машина за татуиране...Никаква информация нямаше, за разлика от сега. Всичко е на принципа проба-грешка.

Какви татуировки харесват българите и какви татуировки правиш най-често?

Цветан: Най-различни! Татуировката е според индивидуалните предпочитания на всеки. Аз например работя в черно-бял реализъм, имам колеги, които правят old school татуировки, най-различни. Но като цяло, не само в България, но и в Европа може би, мисля, че реализмът е най-предпочитан.

Организаторите събират средства в помощ Божидара, която има нужда от бъбречна трансплантация, обявени са дарителски сметки.

Автор: Стела Христова
Vesti.bg