Проектът на Кристо за инсталация над река в Колорадо се отлага
Проектът на Кристо за инсталация над река в Колорадо се отлага / DarikNews.bg, Константин Вълков

Американският творец от български произход Кристо, прочут с опаковането на пейзажи и културни забележителности, обяви, че отлага за лятото на 2015 година проекта си за покриване със сребристо платно на водите на река Арканзас, в щата Колорадо, предаде Франс прес.

Кристо реши да отложи от август 2014 за август 2015 година инсталацията Over the River ("Над реката"), съобщиха организаторите на проекта. Това ще даде повече време на широката публика да разбере по-добре как са решени проблемите със сигурността и придвижването, гласи съобщението.

76-годишният Кристо и съпругата му Жан-Клод, която почина през 2009 година, но която той винаги свързва с творчеството си, работеха по този проект от началото на 90-те години на миналия век, отбелязва АФП.

Инсталацията Over the River ще може да се види в продължение на две седмици, посочва БТА. Проектът предвижда над части от 68-километров участък от течението на реката в Арканзас да бъде опънати осем ленти от сребристо платно, дълго 10 км. Лентите от платното ще бъдат закачени на височина от два до осем метра над водата на места, избрани заради красотата им и заради техническите възможности за изпълнение на инсталацията. Платното ще бъде покрито с милиони алуминиеви частици, които в зависимост от светлината ще му придават розов цвят сутринта, сребрист през деня и златист вечерта, каза Кристо пред АФП.

Проектът е изцяло финансиран от твореца. Досега той струва 10 милиона долара и може да достигне 50 милиона.

Кристо и съпругата му спечелиха световна известност с опаковането на парижкия мост Пон Ньоф (1985 г.) и Райхстага в Берлин (1995), както и с проекта Gates в Сентръл парк в Ню Йорк (2005). Следващият проект на твореца е инсталацията "Мастаба" в Абу Даби, която ще представлява траурен монумент от барели петрол, добавя АФП.