Празник на кокошата чорба събира майстори кулинари в Козаревец
Празник на кокошата чорба събира майстори кулинари в Козаревец / DarikNews.bg, архив

Майстори кулинари ще се надпреварват в състезание за най-вкусно сготвена кокоша чорба тази събота в Козаревец. Идеята за празника, който се организира за втора година, е на кмета на селото Парашкев Парашкевов.

Жителите на Козаревец са известни с успехите си в самодейното театрално изкуство. Те успешно се представят на сцената с много постановки и печелят призовите награди по всички театрални форуми. Театралното майсторство на козаревчани им носи успехи и при реализацията на емблематичното за селото събитие - зрелищната Ергенска вартоломеева сватба. Но освен като ненадминати актьори, жителите на селото се изявяват и като отлични кулинари. Именно те спечелиха миналата година наградата за най-атрактивно украсен етнощанд на първия фестивал на кокошата чорба, а най-вкусна чорба сготвиха майсторките от Мерданя.

И тази година като домакини козаревчани ще се впуснат наред с гостите участници в състезанието за най-добре приготвена кокоша чорба. Заявки за участие в празника са подали 8 отбора - кулинари от населени места в общините Лясковец и Стражица, а в певческия маратон, който ще се проведе докато къкрят гозбите, ще вземат участие 10 колектива и индивидуални изпълнители.

Компетентно жури ще дегустира творенията и най-вкусната кокоша чорба ще бъде отличена. Кметът на Лясковец д-р Ивелина Гецова ще награди победителите.

За да бъде празникът пълен и трапезата харна, певческите състави при общинските пенсионерски клубове и читалищата ще озвучат с изпълненията си феста. Казаните с врящите гозби ще бъдат разположени в парка пред читалището, а изпълненията си съставите ще изнесат от сцената пред читалищната сграда. Вкусните кокоши гозби ще бъдат опитани от всички участници и гости на празника.

Други новини от Велико Търново