Пращат поровете в Хелзинки на работа, печелят добре
Пращат поровете в Хелзинки на работа, печелят добре / www.sxc.hu, mrscenter

Градските власти в Хелзинки предложиха на собствениците на порове да ги изпратят на работа за 10 евро на час, съобщава БГНЕС, позовавайки се на финландски вестник.

По данни на изданието, поровете са нужни на столицата, за да ловуват зайчета в парковете. Предвижда се животинките, славещи се с неприятна миризма, да ловуват по 7-8 часа дневно и да изтребват по 20 зайчета на смяна. Услугите на поровете ще се плащат като на паркови работници.

Представителите на градската администрация смятат, че този метод на прочистване на парковете от зайчета е подходящ за оживени места, където дългоухите не могат да бъдат отстрелвани. Освен това поровете могат да проникват в заешките дупки. От друга страна финландците са изчислили, че развъждането на общински порове не е изгодно за града.

Предложената заплата е много по-голяма от сумата, която през 2008 г. са получавали санитарите в столичните болници и два пъти по-висока, отколкото заплащането за озеленяване на териториите в близост до църквите, отбелязва финландската преса.