Петя от Цар Калоян е Мис Биволица за 2013 г.
Петя от Цар Калоян е Мис Биволица за 2013 г. / снимки: DarikNews.bg, Разград, Радка Минчева

Седемгодишната биволица Петя от Цар Калоян бе избрана за най-добър представител на породата „Българска мурра" за тази година. Това стана на Шестото Регионално изложение по биволовъдство, което се проведе в разградското село Гецово. Подобни форуми се организират на всеки две години.

Близо 100 животни участваха в изложението. Организаторите от Асоциацията на българските биволовъди и Българската национална асоциация за развитие на биволовъдството раздадоха общо 17 награди за елитните представители на породата, както и два приза.

За цялостно представяне призът бе за ферма „Мура 2000" от ямболското село Лозенец, а за най-добро животно от породата - за Петя от Цар Калоян.

В Цар Калоян е единствената биволовъдна ферма в Разградско. Нейни собственици са двама съпрузи - ветеринарни лекари. Семейство Йоткови отглежда 80 животни, фермата съществува от 2005 г. Принос има и шестгодишната им дъщеря Яна, която е измислила името на тазгодишната Мис Биволица. Яна обаче признава, че нейното любимо животно от стадото е биволицата Деси, която не бе днес на изложението.

Петя от Цар Калоян е Мис Биволица за 2013 г
netinfo

За стопаните на животните с награди имаше предметни награди и грамоти, а самите биволи бяха накичени с ленти.

На официалното откриване на изложението присъстваха директорът на Изпълнителната дирекция по селекция и репродукция в животновъдството проф. Васил Николов, директорът на Земеделския институт в Шумен Апостол Апостолов, лидерите на двете биволовъдни асоциации Цонка Пеева и Марина Цанкова, кметът на община Разград Денчо Бояджиев.

Посетителите на изложението имаха възможност освен да се снимат с биволите и да дегустират млечни и месни произведения. Специалистите в сектора припомнят, че това са екологично чисти продукти. Биволското мляко е с повече витамини и по-малко холестерол от кравето, има Омега 3 мастни киселини, които подпомагат сърдечната дейност, при аварията в Чернобил то е било най-малко заразено.

Петя от Цар Калоян е Мис Биволица за 2013 г
netinfo