Пародия с Меркел и Саркози стана хит в интернет
Пародия с Меркел и Саркози стана хит в интернет / снимка: Reuters, архив

Черно-бяла пародия на германския филм от 1963 г. "Вечеря за един", която осмива френския президент Никола Саркози и германския канцлер Ангела Меркел, се превърна в хит в You Tube.

Пародията е озаглавена "90-та спасителна среща на върха или евро за никого" и беше излъчена от германската телевизия "А Ер Де" в новогодишната нощ. Оригиналният филм разказва за мис Софи, която иска да отпразнува 90-я си рожден ден с четиримата си най-добри приятели. Но те са починали и икономът Джеймс трябва да ги изиграе, като вдига тостове на всяко ястие и в крайна сметка се напива. В "римейка" Ангела Меркел е в ролята на мис Софи, а Никола Саркози - в ролята на верния й иконом.

Пародията, която е дело на комика от сутрешния блок на телевизия "А Ер Де" Удо Елинг, се превърна в истински хит в YouTube. Германската канцлерка и френският президент вдигат тостове за здравето на европейски правителствени ръководители, които слязоха от политическата сцена през изминалата година, италианския Силвио Берлускони, гръцкия Георгиос Папандреу и испанския Хосе Луис Сапатеро, предава БГНЕС.

"Вече не останаха значими държавни ръководители в Европа. С изключение на госпожа Меркел", казва разказвачът. "Госпожо Меркел, същата процедура като миналия месец ли?", пита Саркози в ролята на иконома. "Както обикновено, в противен случай вашето ААА вече ще ви стигне само за бутилките шампанско", отговаря Меркел в образа на Мис Софи.

В един момент от вечерта Саркози в образа на иконома въздъхва: "Ах, сега останах само аз". "Толкова по-добре. Няма спор, че така е по-добре за одобрението", отговаря канцлерката. Така сатирикът Удо Елинг прави алюзия с критиките към френския президент и германския канцлер, които останалите европейски ръководители обвиняват, че предприемат действия без да се допитат до партньорите си в управлението на кризата в еврозоната. Мис Софи и френският й иконом вдигат тост за здравето на Дейвид Камерън. "Не забравяйте: В Германия се говори немски!", уточнява канцлерката по адрес на британския премиер.

Мис Софи-Меркел завършва вечерята във весело настроение, като казва, че за нея е удоволствие да управлява и винаги без евробонове".