Неандерталци се заселиха край Луковит
Неандерталци се заселиха край Луковит / www.sxc.hu

Пещерата „Проходна" край село Карлуково за пореден път стана естествен декор за заснемането на филм, съобщиха от Община Луковит. Този път в пещерите „Проходна" и „Темната дупка" се реализира част от проекта на българо-френска филмова продукция, който е свързан със заснемането на игралния филм с документален характер „Ао, последният Неандерталец". Негов режисьор е Жак Малатер, продуценти - Саид Бен Саид, Ив Мармион, а директор продукция е Фредерик Сованяк. В главните роли се превъплъщават актьорите Саймън Сътън (като Ао) и Аруна Шийлдс в ролята на Аки.

Ао е последният от Неандерталците. Като че ли нищо не би могло да доведе до изчезването на този човешки вид, но въпреки това, 30 000 години преди нашата ера се случило нещо, след което нито един неандерталец не останал на лицето на планетата. На какво се дължи това все още няма окончателен отговор. Във филма „Ао, последният неандерталец" героят безпомощно наблюдава свършека на своя род. Потегля сам в търсене на своя брат близнак, който е изоставил преди много време на Юг, близо до Черно море, а може би и други оцелели като него.

Към несгодите по време на дългия път се прибавя и заплахата от клана на „Хората - Хиени", Сапиенсите. Те искат смъртта му. Срещу тази жестокост, срещу това насилие, Ао, сигурен в собствените си сили, остава миролюбив. По време на безкрайното му търсене, Ао среща любовта в лицето на Аки, жена Сапиенс, и нейната малка дъщеря Неа, която по-късно става негова приемствена дъщеря.

Чрез широкото разпространение и въздействие на филмовото изкуство Община Луковит се стреми да утвърди Карлуковския карстов комплекс и Геопарк „Искър-Панега" като интересна туристическа дестинация и едно от атрактивните места за реализация на филмови проекти.

Други новини от Плевен