Наследници на химик ще съдят Pepsi
Наследници на химик ще съдят Pepsi / снимка: БГНЕС, архив

Наследниците на учен, участвал в създаването на напитката Пепси-Кола, са подали иск в съда срещу производителите PepsiCo Inc.

Компанията не им разрешава да публикуват факти от живота на баща си и да се разпореждат с неговата документация, свързана с Pepsi, съобщава АП. Наследниците на учения Ричард Ричи - Робърт и Джоан, са внесли иск във федерален съд в Манхатън, в който пише, че разкриването на данни от документите на баща им трябва да е под защита на Първата поправка на конституцията за свободата на словото и така не може да се разглежда като нарушение на промишлената тайна на компанията, посочва БГНЕС.

На сайта на PepsiCo Inc. пише, че класическата рецепта за напитката е създадена от химика Калеб Бродхем в края на 1890-те години. След края на Първата световна война Бродхем банкрутирал и компанията отишла в ръцете на друг собственик. Ищците настояват, че търговският успех на Пепси-Кола е дошъл след 1931 година, когато техният баща Ричард Ричи е променил рецептата на напитката.

Ученият починал през 1985 година, а документите с записките за работата му над напитката, са открити от наследниците едва през 2008 година. Когато обаче от фирмата узнали за тяхната находка, представител на PepsiCo ги посетил и им казал, че тези документи никога не трябва да се появят публично, тъй като касаят търговски тайни на компанията.