Начало на месеца на празненствата и богатата трапеза
Начало на месеца на празненствата и богатата трапеза / Thinkstock/Getty Images

Декември!Декември!Декември! Започна месецът с най-хубавите празници и многото почивни дни. Месецът, в който украсяваме елха, получаваме подаръци, радваме се на вкусна храна, замеряме се със снежни топки и сплотяваме семейните отношения. 42% от българите посочват последния месец от годината като свой любим, гласи проучване на foodpanda. Декември е златната ера на зимата. Но защо това е така?

Една от причините е пухкавият сняг, който свързваме с правене на снежни топки и спускане с шейни. Втората причина са празнично украсените улици и магазини. През целия месец всичко е изпълнено с радост и веселие. Обичаме декември, защото идва края на годината и започва нова, изпълнена с повече надежди и вяра. Изпращаме и получаваме поздравителни картички до приятели от целия свят. И последната, но и важна причина да обичаме толкова много този месец - празниците и вкусната храна, която консумираме, преди да започнем поредната диета от 1 януари. Ето и декемврийските дни, през които ни очаква пищно угощение и весело настроение:

6 декември На този ден отбелязваме празника на рибарите, на банкера, празника на Бургас и на Свети Николай. По традиция на този ден се консумира пълнен шаран и хубаво домашно червено вино.

8 декември Честит празник, мили студенти. Началото на този празник е тясно свързано с първото и до 1920 година единствено висше учебно заведение у нас - Софийския университет. Повечето студенти се събират в различни курорти и започва вечер с много храна, алкохол и създаване на забавни спомени.

20 декември Игнажден, голям църковен празник. Посветен е на Свети Игнатий Богоносец, ученик на Йоан Богослов. На трапезата през целия ден се оставят сушени плодове и орехи

24 декември Бъдни вечер, чества се с празнична вечеря, около която е съсредоточена основната част от коледната обредност. За последната трапеза от коледните пости се приготвя постна храна - нечетен брой ястия. Най-почитаното ястие на масата е питката, която се разчупва от най-възрастния човек в къщата.

25 декември Рождество Христово или Коледа. На трапезата присъстват пита, баница, печен дроб, пастърма със зеле, свинско с праз, печена кокошка, коледни бисквитки и кейк(щолен)

31 декември Нова година - време е за шумно парти. Задължително на трапезата трябва да присъстват баница с късмети, сладкиши и пържоли. Наблегнете на храната, защото сме сигурни, че от следващата сутрин, ще се подложите на поредната диета.

Усмихвайте се, обичайте, бъдете добри и се забавлявайте, през най-хубавия зимен месец.