На ръба на смъртта - книга за живота от Паулу Коелю
На ръба на смъртта - книга за живота от Паулу Коелю / netinfo
На ръба на смъртта - книга за живота от Паулу Коелю
57655
На ръба на смъртта - книга за живота от Паулу Коелю
  • На ръба на смъртта - книга за живота от Паулу Коелю

Само няколко месеца след премиерата в Бразилия, новата книга на Паулу Коелю вече е и на българския пазар. "Ръкописът, намерен в Акра" е особен текст за живота, написан на прага на смъртта. Неотдавна 65-годишният писател претърпя операция на сърцето, която, според близките му, го е променила из основи. Винаги бунтуващият се Паулу Коелю сега е станал по-смирен.

"Ръкописът, намерен в Акра" е в книжарниците, благодарение на издателство "Обсидиан", а България е четвъртата страна в света, в която книгата вече се продава.

В края на миналата година, при преглед при кардиолог, Паулу Коелю чува изречението, че му остават 30 дни живот. Заради проблеми със сърцето той се подлага на операция, която го спасява, но и преобръща живота му. Писателят унищожава почти готовата си нова книга и решава да напише друга.

"Ръкописът, намерен в Акра" е създадена само за няколко месеца. В нея, преосмислилият всичко случващо му се Паулу Коелю, е стряскащо откровен. Кристин Василева от българското издателство на автора разказа пред Дарик: "В тази книга Паулу Коелю дава най-доброто от себе си. Поне за мен е така. Казвам го като човек, който от 15 години го издава. Той сякаш затваря целия цикъл, започнал с "Алхимикът". Тази книга е красива като "Алхимикът", по-мъдра от "Алхимикът", защото просто са минали много години, и вечна - като всяка добра книга. Ето какво казва самият той в едно интервю: "Започнах книгата през февруари след операцията. Нямах време да осмисля новината, защото съществуваше възможност да умра още на другия ден. И друг път съм усещал близостта на смъртта, но тази близост винаги ме е стимулирала да живея на високи обороти".

Именно покрай опасността от смъртта Паулу Коелю написва книга за живота. За "Ръкописът, намерен в Акра" Кристин Василева обясни: "Тя не може да бъде жанрово определена. Не е роман. Избрано е едно място, достатъчно магическо за всички религии - това е Ерусалим, избран е един период от време, който също е доста интересен от историческа гледна точка - XIV век. Всичко се случва преди едно от поредните нападения на кръстоносците над Светия град. Хора от всички религии, от всички възрасти, от двата пола, се събират около един мъдрец и му задават въпроси. Всякакви въпроси свързани с битието".

Кристин Василева сподели и личните си впечатления от новата книга на Паулу Коелю: "Нещото, което ме порази в тази книга е, че в нея Коелю се опитва да помогне на хората. Въпреки че той винаги се е опитвал да им помогне. Знаете как казва: Вярвай в мечтите си и цялата Вселена ще ти помогне! Така е в "Алхимикът". В тази книга той разбива много съвременни митове, които като че ли ни пречат да бъдем щастливи. Една от любимите ми глави е за самотата. Съвременните хора сме възпитани да мислим, че самотата е нещо лошо и страшно. Тук той ти казва точно обратното. Не е страшно да бъдеш сам. Самотата е другата страна на любовта. Всъщност не мога да разказвам тази книга, тя трябва да бъде прочетена. Скоро някой пак ми каза следното: Обикновено чета Паулу Коелю с химикалка и подчертавам, защото винаги се намира какво, но тук трябва да подчертая всичко. Повярвайте ми, така е!".