/ Gulliver/Getty Images
„Междузвездни войни: Възходът на Скайуокър“ - деветият и последен епизод от култовата космическа сага, запази челната си позиция в бокс-офис класацията на Северна Америка, съобщават световните агенции.

След 42 години: Сагата „Междузвездни войни“ приключва с носталгична нотка

През последния уикенд на годината филмът, режисиран от Джей Джей Ейбрамс, е реализирал 72 млн. долара от продажбата на билети в киносалоните на САЩ и Канада. Общите приходи от „Междузвездни войни: Възходът на Скайуокър“ в домашния бокс-офис възлизат на 362 млн.  долара, а в международния - на 725 млн. долара.

Второ място в бокс-офис класацията на Северна Америка заема приключенският филм „Джуманджи: Следващо ниво“ с 35,3 млн. долара, следван от „Малки жени“ на режисьора Грета Гъруиг с 16,5 млн. долара.

„Джуманджи“ надви „Замръзналото кралство 2“

Челната петица в бокс-офиса се допълва от анимациите „Замръзналото кралство 2“ и „Шпионски бъркотии“. Приходите от продажбата на билети за двете продукции в киносалоните на САЩ и Канада през уикенда възлизат съответно на 16,5 млн. долара и 13,2 млн. долара.

Анализаторите отчитат, че общите постъпления в северноамериканския бокс-офис през последния уикенд на годината възлизат на 200 млн. долара - повишение с 6,3% спрямо същия период през 2018 г.
БТА