/ Gulliver/Getty Images
Филмът „Междузвездни войни: Възходът на Скайуокър“ - деветият и последен епизод от култовата космическа сага, оглави бокс-офис класацията на Северна Америка с приходи от 175,5 млн. долара от дебютния си уикенд на екран, съобщи ЮПИ.

Сумата е под очакванията на анализаторите, които прогнозираха постъпления в размер на около 200 млн. долара в северноамериканския бокс-офис. От „Дисни“ бяха по-резервирани. Прогнозната сума на компанията за тридневния период беше около 160 млн. долара, отбелязва Си Ен Ен.

След 42 години: Сагата „Междузвездни войни“ приключва с носталгична нотка

Анализаторите допускат, че върху резултата известно влияние са оказали неблагоприятните отзиви на критиката. Деветият епизод получи вторият най-нисък резултат в сайта Rotten Tomatoes - едва 58% позитивни рецензии. За сравнение - най-зле възприетият от критиката първи епизод от поредицата, „Невидима заплаха“, е с 53% позитивни отзиви.

Предишните два филма от последната трилогия, „Междузвездни войни: Силата се пробужда“ и „Междузвездни войни: Последните джедаи“, реализираха съответно 248 млн. долара и 220 млн. долара през дебютните си уикенди по кината в САЩ и Канада. Позитивните отзиви на критиката за тях бяха съответно 93% и 91%.

Глобалните постъпления за „Междузвездни войни: Възходът на Скайуокър“ възлизат на 374 млн. долара, съобщава Ройтерс.

Въпреки всичко филмът бележи края на една изключително успешна година за „Дисни“. Компанията постави рекорд по приходи още през юли. Шест нейни филма преминаха границата от един милиард долара в международния бокс-офис, като „Възходът на Скайуокър“ има потенциал да стане седмият с подобно постижение.

„Джуманджи“ надви „Замръзналото кралство 2“

Второ място в бокс-офис класацията на Северна Америка заема приключенският филм „Джуманджи: Следващо ниво“ с 26,1 млн. долара, следван от анимацията „Замръзналото кралство 2“ с 12,3 млн. долара.

Пищни тоалети, блясък и красота на световната премиера на „Котките“ (СНИМКИ)

Челната петица в бокс-офиса се допълва от музикалния филм „Котките“, чиито скромни постъпления в размер на 6,5 млн. долара анализаторите определят като провал, и „Вади ножовете“ с 6,1 млн. долара от продажбата на билети в киносалоните на САЩ и Канада през уикенда.
БТА