Мащабна изложба на Банкси в Рим
Мащабна изложба на Банкси в Рим / БГНЕС, архив

150 творби на Банкси са изложени в Палацо Чипола в Рим в рамките на една от най-големите експозиции на най-известния стрийт арт художник.

Изложбата е озаглавена "Война, капитализъм и свобода" и е първата, която събира такава богата колекция от негови творби в музей, посочва Artprice.

В редките интервюта, които дава, Банкси често засяга въпроса за парадокса на своето творчество. От една страна, то е безплатно, защото се показва на улицата, а от друга страна, художникът има нужда от средства, за да се издържа.

Графити на Банкси отива на търг в Париж

Богатата експозиция в Палацо Чипола включва произведения, собственост на частни колекционери от цял свят. Творбите са от периода 1998-2011 г. Сред изложените произведения е известното изображение "Flower Thrower" - млад мъж със скрито от шал лице, който вместо коктейл "Молотов" хвърля букет цветя.

Въпреки, че художникът пази пълна анонимност, се смята, че е роден в Бристол през 1974 г. Банкси осъществява първата си изложба (неофициална) през 2001 г. в Лондон. За място на събитието той избира един тунел.

Графити художникът Банкси стана личност на годината в интернет

На 19 юли 2002 г. художникът излага свои творби в Лос Анджелис , а експозицията носи наименованието "Екзистенциализъм". През 2003 г. Бански прави подобна изложба с име "Война върху трева", в склад. Днес той е най-известният стрийт арт художник в света.

Изложбата на Банкси в Рим ще продължи до 4 септември.

Източник: БГНЕ
С