Македония спира турбофолка в автобусите
Македония спира турбофолка в автобусите / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Властите в македонската столица Скопие, които бяха залети от оплаквания, наредиха на шофьорите на автобуси да спрат балканския турбофолк и им препоръчаха да пускат друга музика, предаде Ройтерс.

Турбофолкът е любимият музикален жанр на отегчените автобусни шофьори на Балканите и гърми от кабината на автобусите им. Но властите в Скопие заявиха, че той започва да дразни пътниците. Компанията за обществен транспорт в македонската страница съобщи, че шофьорите на 67 нови автобуси на два етажа са били инструктирани да спрат турбофолка като експеримент, който, ако се окаже успешен, може да доведе до забраната на безвкусния стил в целия обществен транспорт в столицата, предава БГНЕС.

"Не сме забранили турбофолка, защото не можем да забраним никаква музика, но просто го изключихме от репертоара", заяви генералният мениджър на компанията Мишо Николов пред Ройтерс. "Получаваме много оплаквания за пусканата в автобусите музика", допълни той.

Вместо това пътниците ще слушат класическа музика сутринта, чуждестранна и местна поп музика през деня, лесносмилаеми парчета в късния следобед и техно вечер, за да доставят удоволствие на младата публика. Автобусите на два етажа бяха пуснати миналия месец като част от радикалното подновяване на остарелите превозни средства в македонската столица.