/ iStock/Getty Images
По случай предстоящия Световен ден на лъва, който се отбелязва на 10 август и цели да повиши информираността за бедственото положение на царствените животни в естествената им среда, ето няколко любопитни факта за Царя на джунглата:

Въпреки че лъвовете често са наричани царе на джунглата, те обитават предимно пасища и равнини.

През последните 30 години броят им в Африка е намалял драстично. Страната с най-много лъвове е Танзания. Следват Ботсвана, РЮА, Кения, Замбия и Зимбабве.

лъв
iStock/Getty Images

Тигрите са по-едри от лъвовете.

Теглото на тигъра може да достигне 385 килограма, докато това на лъва - 227 килограма. За сметка на това лъвският рев е по-силен от този на тигрите и може да се чуе на разстояние до 8 километра. Когато бягат с пълна скорост, лъвовете могат да развият до 80 километра в час.

Лъвовете обикновено живеят на групи от 10-15 екземпляра, наричани стадо или прайд.

За прехраната на групата се грижат основно женските екземпляри, докато мъжките патрулират и пазят територията. Въпреки че главно лъвиците осигуряват плячката, лъвовете се хранят първи. Женските екземпляри се нуждаят от около 5 килограма месо дневно, а мъжките - 7 и повече килограма.

лъвове
iStock/Getty Images

В естествена среда лъвовете живеят средно 12 години.

В плен те могат да доживеят и до 25 години. За възрастта на мъжкия екземпляр може да се съди по цвета на гривата - колкото е по-тъмен, толкова по-възрастен е лъвът.

Лъвовете прекарват до 20 часа в сън.

Учени от университета на Пиза, Италия, установяват, че заразителната прозявка помага на социални видове да координират действията си, за да оцеляват. До този извод изследователите стигат благодарение на 19 лъва. Царете на животните, подобно на хората, са способни да се "заразяват" чрез прозяване. Наблюдавайки лъвовете в два прайда, изследователите откриват, че този рефлекс им помага да координират действията си.

лъв
iStock/Getty Images

Името на лъва Аслан в "Хрониките на Нарния" от К. С. Луис идва от турската дума за животното, а това на Симба в "Цар Лъв" на "Дисни" - от суахили.

"Червен лъв" е най-популярното име за кръчма във Великобритания. По-рядко се срещат наименованията "Бял лъв", "Златен лъв", "Черен лъв" и просто "Лъв".

Библията на крал Джеймс съдържа 131 препратки към лъвове (и две към лъвици). За сметка на това котки и тигри не се споменават.

"Бълхата може да безпокои лъва повече, отколкото лъвът да безпокои бълхата", гласи кенийска пословица.
БТА