Ако вкусните манджи на баба и мама около празниците са ви докарали до там, че да не можете да си закопчаете копчето на дънките... ами добре дошли в клуба на преялите! Даааа, тежко е. Буквално! И чувството за вина допълнително допринася за едно тягостно чувство, нали? Ето защо новата година е идеално време за детокс, нови правила в храненето и отваряне на страница “Аз се храня здравословно!” Ето една уникална рецепта за най-вкусната, засищаща и енергизираща закуска на всички времена – домашната гранола на Наталия от Natali’s Beauty.

А какво е гранола?

Името определено звучи странно. Гранола всъщност са онези мюсли, които изглеждат като слепени на малки бучици, а също може да откриете гранола и под формата на блокчета, наречени гранола бар. Наричат гранола още и американското мюсли. Ако сте почитатели на мюсли и още не сте пробвали гранола, то задължително поправете тази грешка, защото гранола определено е вашата закуска. Тя е по-хрупкаво от обикновеното мюсли, а добрата новина е, че за нула време може да си приготвите гранола у дома. Рецептата  е повече от лесна и дава възможност за импровизации и експерименти.

гранола
ThinkStock/Getty Images

За 8 порции, ще са ви необходими:

200 грама овесени ядки
50 грама суров лешник
50 грама суров бадем
3 с.л. ленено семе
75 грама стафиди
75 грама сушени червени боровинки
50 грама кокосови стърготини
1 кафена чаша мед или кленов сироп по ваш избор
1/2 кафена чаша разтопено кокосово масло
1/2 кафена чаша вода

8 чудесни идеи за бърза и здравословна закуска

Ето как да я приготвите:

Включете фурната на 190 градуса. Докато загрява, нарежете на едро лешниците и бадемите и смесете всички сухи съставки без сушените плодове и колосовите стърготини. Отделно загрейте леко меда и към него добавете кокосовото масло и водата. Разбъркайте до получаването на хомогенна смес. В купата със сухите съставки изсипете течността и разбъркайте добре така, че да полепне от сладката течност по всички съставки.

Върху тава, покрита с хартия за печене разпределете сместа равномерно и сложете във вече загрятата фурна. Печете около 20 минути като на всеки 4-5 минути сместа се разбърква. Извадете тавата при готовност и оставете настрана докато изстине. След като е изстинал добавете стърготините, стафидите и боровинките и вашата гранола вече е готова.

гранола
ThinkStock/Getty Images

Съхранявайте на сухо място в буркан например. Можете да я похапвате с кисело или прясно мляко. Аранжирайте със сезонни плодове и готово. Като идея - можете да сменяте съставките. Да използвате други любими сушени плодове, да слагате и пшеничени ядки, да избегнете кокосовите стърготини и масло като замените с олио - варианти безброй, точно колкото различни вкусове имаме хората.

И още:

Как да се справим с преяждането по празниците?

Звездни диети: Как тези знаменитости отслабнаха драстично (СНИМКИ)

Шест храни, които трябва да избягваме на закуска (ВИДЕО)

15 храни с почти 0 калории (ВИДЕО)

След празниците: Специалист по хранене ни съветва как да влезем във форма

От 1 до 3 кг качваме по празниците

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук