Средно от 1 до 3 кг се увеличава теглото ни по време на коледните празници. Храната е удоволствие, но може да бъде и отрова за организма ни. Това каза за Дарик, една от най-известните диетоложки в страната, проф. д-р Донка Байкова.
Новогодишното „преяждане” води до затрудняване на обмяната на веществата и натоварване на всички органи в човешкото тяло. Въпреки това, експертите съветват да не пребързваме с режима на „полу-глад”, защото рязката смяна в количеството храна, която приемаме, оказва силен стрес върху организма.
Д-р Байкова съветва първите дни след празниците, да се храним с повече белтъчни храни, като птиче месо, риба, кисело мляко и извара, а за салатата да приготвяме от сезонни зеленчуци, като зеле и моркови.
След прекарани няколко дни на този режим, следва процесът на т.нар. детоксикация на организма. Целта е да изхвърлим всички неразградени вещества, които все още циркулират в кръвта ни. В този случай трябва да заложим на плодовете и зеленчуците. Те стимулират работата на сърцето и пречистват стомашно-чревния тракт.
Физическата активност трябва задължително да съпътстват процеса на детоксикация, категорична е диетоложката. Чистият кислород от разходка на открито, или една 15-минутна аеробна гимнастига спомага за по-доброто физическо състояние на тялото.
Съветите на д-р Донка Байкова,можете да чуете в прикачения аудио-файл.