/ ThinkStock/Getty Images
Отрупаните трапези и празничната обстановка ни предразполагат да ядем повече от необходимото, въпреки съветите на специалистите. Много хора се водят от максимата, че веднъж е Коледа и прекаляват с хапването и пиенето. Преяждането носи не само дискомфорт, но също така може да бъде опасно.

празнична трапеза
ThinkStock/Getty Images

Но ако това вече се е случило, диетолозите съветват да пропуснете следващото хранене. Основно плодове и салати, ще помогне да се справите с тежестта и да си върнете добрата форма.

преяждане
ThinkStock/Getty Images

Ако в някой от дните сте похапнали повече, направете на следващия ден разтоварване. Има няколко варианта: да минете само на плодове, като приемате един вид плод на прием през два часа, или само на сокове, като редувате зеленчукови и плодови през два часа.

Как да отслабнем, ядейки всичко

Можете също така през целия ден да бъдете на сокове и плодове, а за вечеря да похапнете салата и зеленчуци.

Лекари с полезни съвети за празниците: Да внимаваме с преяждането и как да борим махмурлука

Пийте повече вода преди или поне два часа след хранене.

И, разбира се, постарайте се да хапвате умерено, за да не се стига до преяждане през следващите празнични дни.

Няколко трика, с които да не качите килограми по празниците

А ако вече са ви омръзнали киселото зеле и пържолите, направете си зеленчукова запеканка със спанак и сирене

Ето рецептата:

За 2 порции са ви необходими:
400 г спанак
1 глава лук
4 яйца
100 г бяло саламурено сирене
½ ч.л. джоджен

Задушете спанака, разбийте яйцата в купа, добавете натрошеното сирене и отново разбъркайте добре. Към задушения спанак добавете сместа от яйца и сирене, както и джоджена. След като разбъркате добре, изсипете сместа в тава, предварително намазана леко с олио и печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 25 минути.