/ ThinkStock/Getty Images
По празниците родителите трябва да внимават много с количествата шоколад, които изяждат децата, каза в интервю за БТА гастроентерологът доц. Миглена Георгиева, началник на Втора детска клиника в университетската болница "Св. Марина" във Варна.
 
По думите ѝ най-добрият вариант е хлапетата да получават максимум по едно шоколадово яйце на ден. Експертът посочи, че по-подходящо е да се консумира белият вариант на сладкото изкушение, тъй като по-малко предразполага към алергични реакции. А за начало на консумацията изобщо на шоколад, нейният съвет е да се започне след третата година.
 
Родителите трябва да ограничават максимално и сладкишите с оцветители, допълни Георгиева. По думите й този тип лакомства могат да предизвикат много тежки алергични пристъпи. При проява на такъв, родителите веднага трябва да търсят медицинска помощ. В повечето семейства има антихистаминни препарати, ако детето прояви алергична реакция, трябва да се даде такъв и веднага да се търси лекар, обясни гастроентерологът.
 
За възрастните съветът на Георгиева е да внимават с преяждането. Особено хората, които са спазвали Коледните пости. Най-добре е те първо да се захранят внимателно, защото нахвърлянето върху месните блюда може да доведе до различни храносмилателни разстройства, обясни лекарят.
 
Хората, без значение постили или не, които знаят, че няма да се сдържат и ще прекалят с яденето, е добре да се запасят предварително с лекарства за стомах, които се използват в домашни условия, съветва Георгиева. Според нея, който има храносмилателни проблеми, може да разчита на ензимните препарати - по една-две таблетки няколко дни.
 
За алкохола първият съвет на лекаря е да не се прекалява. Вторият - да не се смесва. Хората с гастритни оплаквания трябва да внимават много с виното, най-вече червеното, обяснява Георгиева. По думите й повече от две чаши от напитката на боговете може да им докара сериозни проблеми.
 
За борба с махмурлука гастроентерологът препоръчва бульони и много, много вода. За прочистването на организма и изтрезняване полза имат и леки супи, но не и любимата на много българи шкембе чорба, защото дразни сериозно стомаха. За да се постигне детоксикиращ ефект, нужното количество вода след тежка вечер е два-три литра.
 
Въпросът за зелевата чорба като антидот срещу махмурлук предизвиква скептична реакция у гастроентеролога. Тя е народно средство, но е доста солена и кисела, което пък никак не е добре за хора с високо кръвно, посочва Георгиева. Тя допълва, че зелевата чорба дразни стомаха и хората могат да получат гастритни оплаквания, включително коремни болки и гадене. Според лекаря от въпросното народно средство за борба с последиците от препиването трябва да се приема максимум 200 грама.
 
Разпространената теза, че срещу махмурлука трябва да се действа на принципа "клин клин избива" доц. Георгиева отхвърля категорично. При този вариант - да се глътне още алкохол срещу въздействието на вече изпития, токсичните вещества всъщност се качват още повече, посочва гастроентерологът.
 
И напомня, че родителите не бива да позволяват на тийновете да пият, нищо че са празници. Ненапразно сервирането на алкохол е разрешено след 18 години, а на Запад - и след навършване на 21 години, посочва Георгиева. Малки количества младежкият организъм може да понесе - под 10 грама твърд алкохол и под 100 грама вино или бира, но все пак дори и това не е препоръчително, посочва гастроентерологът.
 
Родителите трябва да внимават и да обясняват и на децата си да не посягат често към енергийните напитки, допълва Георгиева. По думите ѝ до една такава на ден е допустимо, стига тийнейджърът да е над 15 години. Повечето от тези толкова разпространени напитки вредят на сърцето, тъй като забързват дейността му и, особено, ако има неразпознати заболявания, може да доведат и до фатален край, пояснява лекарят.
 
Според Георгиева особено опасно е смесването на алкохол и енергийни напитки, при това не само за тийнейджърите, но и за по-възрастните. Коктейлът може да се окаже смъртоносен, нищо че човекът е млад и трениран, отбелязва експертът.
БТА