Трябва да се придържаме целогодишно към правилно, балансирано и най-вече редовно хранене. Ако по празниците сме хапнали малко повече, е добре да отделим ден-два, в които режимът ни да включва повече плодове и зеленчуци. Това коментира пред NOVA д-р Мария Николова.
"Това се нарича "облекчено гладуване". Науката за храненето препоръчва не дългосрочни гладувания, а ден или два облекчено гладуване и то не последователни, а през два три-дни", обясни специалистът.
Thinkstock/Getty Images
В тези дни за "облекчен глад" можем да хапваме плодове до обяд и големи салати следобед, като ги комбинираме с кисело мляко", каза диетологът. След това е добре да влезем в балансиран режим на хранене дългосрочно.
Николова е категорична, че за да е балансиран режимът ни, трябва да закусваме. А закуската трябва да съдържа зеленчуков елемент, някакъв въглехидрат и протеин. Добра идея е сутрин в чинията си да сложим няколко резенчета домат и една филия с крем сирене и шунка или с маслинова паста, например.
Обядът пък трябва да представлява 50% от дневната ни порция. Вечер не трябва да преяждаме и е желателно да избягваме консумацията на въглехидрати и шоколад.
Thinkstock/Getty Images
„Седмично трябва да хапваме 2-3 пъти месо, 2-3 пъти риба, 2-3 пъти бобени храни и редовно да залагаме на плодовете и зеленчуците”, каза още диетологът.