Трябва да се придържаме целогодишно към правилно, балансирано и най-вече редовно хранене. Ако по празниците сме хапнали малко повече, е добре да отделим ден-два, в които режимът ни да включва повече плодове и зеленчуци. Това коментира пред NOVA д-р Мария Николова.
 

Разкриха тайната на най-добрата диета

"Това се нарича "облекчено гладуване". Науката за храненето препоръчва не дългосрочни гладувания, а ден или два облекчено гладуване и то не последователни, а през два три-дни", обясни специалистът.

храна
Thinkstock/Getty Images


В тези дни за "облекчен глад" можем да хапваме плодове до обяд и големи салати следобед, като ги комбинираме с кисело мляко", каза диетологът. След това е добре да влезем в балансиран режим на хранене дългосрочно.

Най-ефикасната диета включва натурални продукти

Николова е категорична, че за да е балансиран режимът ни, трябва да закусваме. А закуската трябва да съдържа зеленчуков елемент, някакъв въглехидрат и протеин. Добра идея е сутрин в чинията си да сложим няколко резенчета домат и една филия с крем сирене и шунка или с маслинова паста, например.

Диета без въглехидрати или режим без мазнини?

Обядът пък трябва да представлява 50% от дневната ни порция. Вечер не трябва да преяждаме и е желателно да избягваме консумацията на въглехидрати и шоколад.

храна
Thinkstock/Getty Images

Седмично трябва да хапваме 2-3 пъти месо, 2-3 пъти риба, 2-3 пъти бобени храни и редовно да залагаме на плодовете и зеленчуците”, каза още диетологът.

И още:

Тридневна „военна“ диета топи килограми, включва и сладолед

5 причини да пиете сутрин вода с грейпфрут

Митове за здравословното хранене, в които все още вярваме

15 лесни упражнения за стегнат и плосък корем (СНИМКИ/ВИДЕО)

Ново тяло само с едно упражнение за 28 дни (СНИМКИ/ВИДЕО)

Преди и след: 14 звезди, които отслабнаха драстично (СНИМКИ)

Звездни диети: Как тези знаменитости отслабнаха драстично (СНИМКИ)

Методът Табата или как да изгорим мазнините за 4 минути (ВИДЕО)
nova.bg