Съветите на диетолози за намаляване на телесното тегло често са свързвани с по-малка консумация на мазнини или въглехидрати
Съветите на диетолози за намаляване на телесното тегло често са свързвани с по-малка консумация на мазнини или въглехидрати / ThinkStock/Getty Images
Съветите на диетолози за намаляване на телесното тегло често са свързвани с по-малка консумация на мазнини или въглехидрати, съобщиха Асошиейтед прес и Франс прес. Но коя опция да бъде избрана?

5 причини да пиете сутрин вода с грейпфрут

Ново изследване показва, че двата хранителни режима са еднакво ефикасни. Генетичният профил и метаболизмът на инсулина не са фактори, за да може едната опция да бъде предпочетена пред другата.
"Чували сме истории за някои хора, които се подложили на диета и постигнали значими резултати, докато други, които приложили същата диета, нямали успех“, заяви Кристофър Гарднър от Станфордския университет в Калифорния. „Причината е, че сме различни. Едва сега обаче започваме да разбираме това разнообразие".

Най-големите митове за здравословното хранене, в които все още вярваме

Изследването обхванало 609 души на възраст между 18 и 50 години, 57 процента от които жени. Участниците били подложени 1 година на беден на мазнини или беден на въглехидрати хранителен режим.
Загубата на телесно тегло била средно 5,9 кг във всяка от двете групи. Някои отслабнали много - до 27 кг, докато други напълнели - до 9 кг. Учените не открили връзка между хранителния режим и значимата загуба на телесно тегло.

Три причини да включите повече яйца в менюто си

"Що се отнася до промяната на телесното тегло, нямаше разлика между бедния на мазнини и бедния на въглехидрати хранителен режим", отбелязаха те.

Резултатите от изследването са публикувани в Journal of the American Medical Association.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата ни във Facebook тук
БТА