Лекари в болница в Лима успяха да извадят ларва на комар от лявото око на перуански тийнейджър, без да ползват хирургически инструмент, предаде Франс прес. За целта си послужили единствено с листа босилек.

"Бяхме изненадани, тъй като е съвсем невероятно да се извади ларва, без да се прибегне до хирургична интервенция", заяви д-р Каролина Марчена от медицинския екип.

16-годишният пациент, който живее в земеделски район, пътувал от родния си град Посусо в централната част на страната до Института за детско здраве в столицата заради подуване на клепача на лявото му око.

Момчето и лекари в родния му град смятали, че става въпрос за обикновено възпаление. Затова на тийнейджъра били предписани лекарства, които се оказали неефикасни.

В Лима специалисти открили 3-сантиметрова ларва на комар в окото му. По всичко изглежда, че тя живеела там от един месец. За да я извадят, лекарите решили да поставят няколко листа босилек около очната му ябълка. Целта била листата босилек да разбудят апетита на ларвата. Тя паднала в капана - излязла от окото и била уловена с пинсета от лекарите.

Според тях ухапване от комар Dermatobia hominis, който се среща в тропическите райони, може да е причинило отока на клепача на лявото око на тийнейджъра.

Източник: БТА