/ iStock/Getty Images
Ново проучване сочи, че късната закуска и ранната вечеря намаляват риска от диабет тип 2, съобщи „Mirror“.

Ограничаването на прозореца ни за хранене на 8-часов период подобрява контрола на кръвната глюкоза при възрастните, изложени на риск от това да развият болестта. Изследователите успяха да потвърдят, че това не е в резултат на консумирането на по-малко храна като цяло, но заради продължителните часове през деня, в които хората не се хранят.

Смята се, че тази по-голяма пауза между периодите, в които тялото е заето с храносмилането на храната, помага на редица метаболитни функции и стимулира здравословните чревни бактерии. Това откритие идва в момент, когато има нарастваща тенденция към периоди на гладуване за укрепване на здравето.

„Много хора приемат за трудно броенето на калориите в дългосрочен план, но нашето изследване показва, че следенето на часовника може да предложи лесен начин за подобряване на контрола на кръвната захар при хората с риск от диабет тип 2. Това заслужава проучване в по-големи изследвания и в по-дългосрочен план“, заяви водещият автор д-р Кели Боудън Дейвис от Манчестърския университет „Метрополитън“.

Това е първото проучване, което показва, че няма значение дали прозорецът на хранене е ранен, между 8 и 16 ч., или късен, между 12 и 20 ч. В него са участвали 15 души, които са били контролирани какво ядат, за да се гарантира, че установената полза не е заради консумацията им на по-малко храна. На всеки от тях е била назначена „евкалорична“ диета, съобразена с енергийните им нужди и отчитаща пола, възрастта, теглото, височината и нивото на активност.

Продължителният мониторинг на глюкозата показа, че в сравнение с „обичайното хранене“ в продължение на 14 часа на ден, хранещите се в 8-часовия прозорец повишиха времето, прекарано в рамките на нормалния диапазон на кръвната глюкоза със средно 3,3%. Също така ограничиха маркерите за гликемична променливост – колебания в нивата на кръвната глюкоза – с 2,6%. Ползите започват да се наблюдават след три дни на ограничаване на храненето във времето.

„Нашето проучване установи, че ограничаването на храненето до период от 8 часа на ден значително подобрява дневното време, прекарано в нормалния диапазон на кръвната глюкоза, и намалява колебанията в нивата на кръвната глюкоза. Това може да се отдаде по-скоро на 16-часовия прозорец на гладуване, отколкото на времето на хранене или на промените в енергийния прием. Въпреки че ограниченото във времето хранене става все по-популярно, няма други проучвания, които да са изследвали строго контролирания хранителен режим и промененото време на осемчасовия прозорец за хранене върху гликемичния контрол при хора с риск от диабет тип 2“, обясни д-р Боудън Дейвис

Резултатите бяха представени на годишната среща на Европейската асоциация за изследване на диабета в Мадрид.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС