На всички ни се налага в някакъв момент да сготвим нещо. Само че някои от нас го правят професионално. Шеф готвачите са изключително ценени и високоплатени професионалисти заради опита, уменията си, стила си. Именно някои от тези умения правят работата им в кухнята по-лека и благодарение на тях успяват да изхранят стотици гости в своите ресторанти. Каналът "Кaк дa" показва някои от кулинарните тайни на топ готвачите.

1. За да не ви тече носа и не ви сълзят очите докато режете лук, не е нужно нито да дишате само през устата, нито са ви необходими специални очила. Трябва ви само и единствено запалена свещ, която да гори в близост до лука, който режете. Друга хитринка е да се нареже лука на половина и двете половинки да се държат известно време под студена вода.
 

2. Да се режат домати на тънко е истинско наказание, ако ножът ни не е идеално остър. Ако нямаме такъв хубав нож под ръка, най-добре е да вземем ножа за хляб и с него да режем тънките филийки домат. Така и соковете му няма да изтекат, а ще се запазят.

3. Ако дъската, на която режем продуктите, се пързаля на масата или на плота, най-добре сложете кърпа под нея. Така ще се стабилизира и няма да се пързаля. А вие пък няма да рискувате да се контузите, докато режете продуктите.

4. Размразяването на храната е най-добре да се случва естествено. Въпреки това може да ускорите процеса, като сложите замразения продукт в тиган за пържене. Неговият материал ще поеме успешно студа и по-бързо ще имате своите зеленчуци или месо размразени.

5. Ако обичате домашно приготвено суши, може да удължите живота му, като го приберете в хладилника в свежо фолио, затворите го в кутия, а в нея поставите и филийка хляб.
 

6. Може да си спестите мъките по миенето на силиконовите си съдове, като просто ги сложите в пералнята заедно със следващата порция дрехи, които пускате да перете.
Brighside