/ Gulliver/Getty Images
Вторият опит за извеждането в орбита на пилотирания кораб на компанията на Илон Мъск Спейс Екс (SpaceX) се оказа успешeн.

Ракетата носител "Фалкон-9" изведе в орбита пилотирания кораб "Дракон" в предвидения час, 22.22 ч. българско време, от космическия център Кенеди във Флорида.
 

НАСА космически кораб Space X
Gulliver/Getty Images

Астронавтите Дъг Хърли и Робърт Бенкен се отправиха на 19-часово пътешествие до Международната космическа станция.

Това е първото извеждане на астронавти в орбита от частна компания. Освен това НАСА за първи път от почти десетилетие изстрелва пилотиран кораб от американска земя. 

След като изпълни задачата си да изведе "Дракон" в орбита по посока на МКС, първата степен на ракетата, висока 70 м, се отдели успешно и, както бе предвидено, се върна на Земята, като кацна вертикално на платформа в Атантическия океан край бреговете на Флорида, която носи името"Of Course I Still Love You".

Кацането на първата степен беше осъществено дистанционно 9,5 минути след старта на ракетата-носител от космодрума в Кейп Канаверал, предаде ТАСС.

НАСА космически кораб Space X
Gulliver/Getty Images


Компанията "Спейс Екс" е единствената в света, която връща така своите носители, отбелязва Франс прес.

"Това е неверятно - мощта, технологията!", възкликна президентът Доналд Тръмп, който пристигна в космически център Кенеди, за да наблюдава изстрелването. "Беше прекрасна гледка", каза Тръмп, цитиран от Ройтерс.

НАСА космически кораб Space X
Gulliver/Getty Images


Това е първият от девет години пилотиран полет, осъществен от територията на САЩ на американски космически кораб. НАСА прекрати пилотираните полети през 2011 г. след приключването на програмата на космическите совалки Space Shuttle.

НАСА космически кораб SpaceX астронавти
Gulliver/Getty Images

НАСА космически кораб SpaceX астронавти
Gulliver/Getty Images