/ iStock/Getty Images
Консумацията на мазни риби помага при мигрена и намалява пристъпите на тежко главоболие, сочат данните от американско изследване, цитирано от изданието "МедикълЕкспрес".

Заключенията на изследователи от американските Национални здравни институти и от университета в Северна Каролина са публикувани в специализираното издание Бритиш медикъл джърнъл.

В изследването са участвали 182-ма доброволци, страдащи често от мигрена. Те били разделени на три групи, като всяка от тях имала специален хранителен режим 16 седмици. Диетата включвала риби, зеленчуци, хумус, салати и продукти, обичайно консумирани за закуска.

Седем съвета за бързо облекчаване на мигрената (ВИДЕО)

Едната група получавала големи количества мазни риби и по-малко продукти, съдържащи линоленова киселина. Втора група консумирала повече мазни риби и по-големи количества линоленова киселина. Хранителният режим на третата група се състоял от повече продукти с линоленова киселина и по-малко мазни риби, отразяващи средния прием в САЩ.

Линоленовата киселина е полиненаситена мастна киселина, която човешкият организъм получава чрез консумацията на царевица, соя и други, както и на някои видове ядки и семена.

Участниците в проучването трябвало да проследят броя на дните с пристъпи на мигрена, продължителността и интензивността им. Освен това трябвало да опишат как главоболието се отразява на способностите им да работят или учат, на социалния им живот и колко често трябва да приемат болкоуспокояващи.

Резултатите показали, че диетата с по-ниско съдържание на линоленова киселина и повече мазни риби е довела до намаляване с 30% и 40% на общия брой часове с главоболие на ден в сравнение с участниците, подложени на другите два хранителни режима. Въпреки че честотата и силата на главоболието намаляла, те отчитат минимални положителни промени в начина си на живот като цяло.
БТА