/ iStock/Getty Images
Научните открития варират от очевидни до нелогични, дори абсурдни на пръв поглед.

Изследване на еволюционни психолози от Държавния университет в Ню Йорк в Олбани, публикувано в списанието Evolutionary Behavioral Sciences, показа на света, че противно на общоприетото мнение, жените заспиват по-често и по-бързо след секс, отколкото мъжете. Това е така, защото спането след полов акт увеличава шансовете за зачеване.

Знанието, че сексът е естествено хапче за сън и сексуалният акт - път към почивка на тялото, отдавна е на разположение на човечеството, но доскоро учените не обръщаха необходимото внимание на този ефект.

„Открихме, че жените са по-склонни от мъжете да заспят след полов акт, като посткоиталната сънливост се увеличава от оргазъм и при двата пола“, казват авторите на изследването.

Откритието на учените, както се оказа, се основава на еволюционната логика. Теорията казва, че способността да ходим на два крака е придобита от хората като средство за оптимално взаимодействие с околната среда. Като бонус към предимствата на вертикалното положение бяха разкрити някои странични ефекти, един от които е, че женската репродуктивна система е в непрекъснато противопоставяне на гравитацията, което не допринася за задържането на сперматозоиди след полов акт и в резултат на това минимизира шансовете за зачеване.

Мисионерската позиция се превърна в универсален начин за преодоляване на проблема с оплождането в различни култури и неотдавнашни изследвания посочиха механизма, чрез който природата стимулира човечеството да се размножава. Звучи фантастично, но учените смятат, че еволюцията е дарила спермата със седативни свойства. Именно хипнотичният ефект, скрит в еякулата, кара жените да останат в легнало положение и в крайна сметка да заспят - да задържат повече сперматозоиди в репродуктивния тракт, увеличавайки шансовете за оплождане.

Авторите на проучването са използвали 316 респонденти от двата пола, с изключение на тези, които признали, че предпочитат да правят любов през деня, тъй като целта на проекта била да се проучи тенденцията към заспиване в стандартен биологичен ритъм. Участниците са били помолени да попълнят впечатляващ въпросник от три раздела с въпроси относно употребата на контрацептиви, състоянието на връзката, предпочитанията за пол и мастурбация.

Три въпроса се оказват критични:

Кой заспива по-рано след полов акт, вие или партньорът Ви?

Колко често заспивате с оргазъм по време на / след полов акт?

Колко често заспивате след секс, без да имате оргазъм?

Оказва се, съвсем предсказуемо, че и мъжете, и жените заспиват по-бързо, след като преживеят оргазъм. Въпреки това, със или без оргазъм, жените съобщават за повече желание за сън след секс, отколкото мъжете. Според изследователите това сериозно засилва аргумента, че спермата е успокоително.

Освен това изследването е потвърдило и естественото неравенство в разпределението на сексуалното удоволствие. На въпроса "Колко често имате оргазъм по време на полов акт?" 50% от мъжете и само 4% от жените отговорили „винаги”. 49% от участниците в проучването съобщават, че имат оргазъм при по-малко от половината от контактите.

Превод и редакция: DarikNews