/ iStock/Getty Images
Много хора пропускат закуската, защото нямат време и бързат за работа, а някои искат по този начин да ограничат храненето си и да отслабнат. Но тя е задължителен елемент от здравословния режим на съвременния човек, защото дава енергия и подпомага физическата активност на организма през целия ден.

Според специалистите по диетика най-подходящите храни за закуска са:

Овесени ядки

Закуската от овесени ядки е засищаща и дава много енергия, с която да започнете деня си по най-добрия възможен начин. Те съдържат уникален вид фибри – бета глюкан, които имат многобройни ползи за здравето.

Овесените ядки поддържат стабилно нивото на кръвната захар, предотвратяват диабета и понижават холестерола. Те са и еликсир на младостта, защото са богати на антиоксиданти, които се грижат за здравето на сърцето и намаляват високото кръвно налягане. Освен това те засилват усещането за ситост и ако ги хапнем на закуска, ни помагат да не изпитваме глад преди времето за обяд.

Кисело мляко

Киселото мляко е полезен, вкусен и хранителен източник на белтъчини, което го прави чудесен избор за закуска. Към него може да прибавите плодове, мед, ядки, чия, овесени ядки или да си го хапнете чисто. Консумацията му, особено сутрин, засилва метаболизма ни за деня.

8 чудесни идеи за бърза и здравословна закуска

Яйца

Яйцата са доказано добър избор да започнете деня. Те увеличават усещането за ситост, намаляват количеството храна, приета при следващото хранене и спомагат за поддържането на нивата на кръвната захар и инсулина.

Яйца
iStock/Getty Images

Кафе
Приемът на кафе сутрин е здравословен навик, който си струва да следвате. Кофеинът подобрява настроението и умствената дейност. Минимални количества кофеин са достатъчни, за да влезем в кондиция от сутринта. Кафето е богато на антиоксиданти, които укрепват клетките в тялото и ги предпазват от въздействието на свободните радикали.

3-4 чаши кафе на ден са оптималното количество, което няма да ви навреди.

кафе
iStock/Getty Images


И още:

Какво закусват най-успешните хора в света? (ВИДЕО)

Майките са прави - закуската е наистина важна

Защо е важно да закусваме? (ВИДЕО)