Всичко във филмите, които гледаме, има някаква цел и предназначение. То е предварително обмислено, преди да се появи в сцената. Всеки малък детайл има своя скрит смисъл. Това важи с особена сила за напитките във филмите. Забелязали ли сте, че в някои филми героите пият мляко? Е, има специален термин в кинематографията - "ефектът на млякото". Вижте в канала "OMG Facts" във vbox7:
 
Става въпрос за трик, който режисьорите използват, за да задържат вниманието на зрителите, а и за да дадат някой жокер за героя, който пие млякото. Ето какво означава:

Възрастен, който пие мляко

Вероятно повечето от вас си спомнят Жан Рено във филма на Люк Бесон "Леон". Той там играеше ролята на професионален убиец, но пък пиеше мляко - символ на детското и чистотата. Внушението тук е, че героят е все още дете отвътре, душата му е чиста, просто се крие зад корава обвивка.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Happy tuesday #natalieportman #jeanreno #mathilda #leonmovie #movies #movie #film #filmes #cine #cinema #cultmovie

A post shared by Cult Club (@thecultclub0) on


Лошият, който пие мляко

В "Няма място за старите кучета" Антон Чигър, Хавиер Бардем в ролята, влиза в жилището на своята жертва, грабва бутилка мляко без разрешение и пие. Млякото символизира комфорта, уюта на дома и в случая създава ужасяваща атмосфера - лошият нахлува в свещеното място, в дома, и руши сигурността.
 
Подчертаване на младостта

Това е най-очевидният трик. Ако режисьорът иска да ни покаже колко млад е героят, изборът на напитката е очевиден. Така например Леонардо ди Каприо в "Хвани ме, ако можеш", се представя за възрастен, използвайки чара си. Но когато стюардесите го питат какво иска да пие, той казва: "мляко". Подобно е и в "Портокал с часовников механизъм" - главният герой на Кубрик е тийнейджър, пиещ мляко. По този начин се подчертава, че целият хаос, се създава в крайна сметка от деца.