Какво накара 35 000 моржа да се скупчат на плаж в Аляска (ВИДЕО)
Какво накара 35 000 моржа да се скупчат на плаж в Аляска (ВИДЕО) / screenshot/YouTube

Рекорден брой моржове, над 35 000, се скупчиха на плаж в Аляска, заради топящата се ледена покривка на Арктика, на която обикновено живеят, предаде Франс прес. Феноменът е сериозно предупреждение към света за последиците от глобалното затопляне. Зрелищните въздушни снимки на хилядите огромни кафяви морски млекопитаещи, разпознаваеми по бивните и щръкналите мустаци, са плътно налягали един до друг на плаж в близост до Пойнт Лей в Аляска.

При въздушно наблюдение на 27 септември учени от Геоложката служба на САЩ попадат на това гигантско сборище от около 35 000 моржове.

Според учения Чедуик Джей от службата, феноменът е последица от затоплянето на климата и интензивното топене на ледовете в Арктика в края на лятото.

Моржовете, чието тегло достига до два тона, са застрашени от изчезване в Северния Пасифик. Дълго време те бяха системно унищожавани от ловците на бивни. Сега ловуването им с търговска цел е забранено.

Обикновено моржовете живеят на малки групи до недълбоки води, излежавайки се върху леда, откъдето лесно могат да влязат във водата, за да си набавят храна.

Какво накара 35 000 моржа да се скупчат на плаж в Аляска (ВИДЕО)
netinfo
Изчезването на ледовете ги е принудило да потърсят убежище на твърда земя.

Учените все още не знаят дали тази смяна на местожителство ще се отрази върху смъртността на моржовете, но са убедени, че бебетата моржове ще са по-уязвими на твърда земя.

Ритъмът на живот и на други видове е бил нарушен в резултат на топенето на ледовете, алармират учените. Увеличен е броят на мечките, живеещи на твърда земя, други напускат района, какъвто е случаят със сивите китове.

Източник: БТА