/ iStock/Getty Images
Храненето с продукти, богати на фибри, може да противодейства на вредния ефект от токсините в околната среда върху сърдечно-съдовата система, съобщи "Медикъл експрес".

Това установиха учени от изследователския център на университета на Кентъки в проучване върху влиянието на хранителните вещества върху токсичността на полихлорираните бифенили върху кръвоносните съдове.

Какво трябва да знаем за бактериите в храните?

Полихлорираните бифенили са органични съединения, които не съществуват свободно в природата. Те са използвани в промишлеността. Влиянието им се свързва с отрицателно въздействие върху здравето на хората и животните.

Производството им е забранено в САЩ през 1979 г. и от Стокхолмската конвенция за предотвратяване на органичното замърсяване през 2001 г. Въпреки това тези бифенили все още се изпускат в околната среда от зле поддържани съоръжения за съхранение на вредни отпадъци.

Токсична пяна покри индийски плаж (СНИМКИ/ВИДЕО)

"Използвахме модели от животните и установихме, че богата на фирби диета може да предотврати появата на сърдечно-съдови болести, причинени от замърсяване", каза д-р Пан Дън от университета на Кентъки.
БТА